Connect with us

Scena

Bruxelles: Čović i Mogherini o podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u EU

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te potpredsjednicom Europskoga povjerenstva

Čović i visoka predstavnica Mogherini razgovarali su o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Čović podsjetio je ovom prigodom gđu Mogherini o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u smislu ispunjenja uvjeta za sljedeći važan korak na putu prema Europskoj uniji. Istaknuo je kako sve institucije na svim razinama vlasti u BiH intenzivno rade na integracijskim obvezama, posebice onim koje su definirane zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU. Predsjedatelj Predsjedništva BiH iskazao je zadovoljstvo nedavno objavljenim Izvješćem o napretku BiH za 2015. godinu, u kojem su vidljivi rezultati dosadašnjeg predanog rada na procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine. Kazao je također da je pozitivno Izvješće o napretku dodatno motiviralo domaće vlasti za nastavak ispunjenja preostalih obveza. S tim u svezi, Čović je napomenuo kako su trenutačni prioriteti daljnja smislena provedba reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, te skora adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Visoka predstavnica Europske unije ocijenila je pozitivnim sve korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela u proteklom razdoblju, te naglasila kako je najbolji pokazatelj ovogodišnje Izvješće o napretku BiH. Konstatirala je također kako su vlasti BiH na svim razinama pokazale jasnu opredijeljenost za europski put, te konkretnim aktivnostima približile Bosnu i Hercegovinu kredibilnom zahtjevu za članstvo.

Zajednički je zaključeno kako je neophodno nastaviti s rješavanjem svih značajnih pitanja, uz redovite susrete na najvišoj razini, s ciljem usmjeravanja i poticanja napretka u procesu približavanja Europskoj uniji.tropolje.info

Continue Reading