Connect with us

Scena

BOMBA IZ ENGLESKE: Čelnici 5 najjačih klubova stvaraju Ligu prvaka bez malih klubova?!

Prvo što nam pada napamet je format u Ligi prvaka koji dopušta da 5 klubova iz slabije rangiranih liga imaju zagarantirano mjesto u tom natjecanju, a putem kojeg i naš prvak Dinamo redovito izbjegava najjače klubove u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Europska Super Liga natjecanje je koje se već nekoliko godina vrti u mislima najmoćnijih europskih klubova. Kako piše engleski Sun čelnici 5 najjačih engleskih nogometnih klubova, Manchester Uniteda, Chelsea, Arsenala, Manchester Cityja i Liverpoola u Londonu su se sastali s američkim milijarderom Stephenom Rossom kako bi dogovorili stvaranje upravo tog natjecanja koje bi srušilo dosadašnji format Lige prvaka.

Čelnici klubova odbili su takve navode u medijima, tvrdeći da su razgovarali samo “o eventualnim promjenama u dosadašnjim europskim natjecanjima”, kao i International Champions Cupu kojeg bogati klubovi već igraju svake godine, a čiji je začetnik upravo milijarder Ross.

Iz Arsenala su se oglasili priopćenjem:

“Ni Arsenal ni drugi klubovi na sastanku ne traže promjene u Premier ligi i europskim natjecanjima te nije bilo govora o započinjanju Europske Super Lige. Razgovori su primarno vođeni oko International Champions Cupa i formata europskih natjecanja”.

Mali će nastradati kao uvijek

No, gdje ima dime ima i vatre. Samo spominjanje reorganizacije formata europskih natjecanja od strane bogatih klubova zvuči da se sprema nešto loše po one “male”.

Prvo što nam pada napamet je format u Ligi prvaka koji dopušta da 5 klubova iz slabije rangiranih liga imaju zagarantirano mjesto u tom natjecanju, a putem kojeg i naš prvakDinamo redovito izbjegava najjače klubove u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Taj je format uveden 2009. godine, a do tada je Dinamo redovito gubio u kvalifikacijama od momčadi kao što su Milan, Dinamo Kijev, Arsenal, Werder i Šahtar.

Da se o tome ne razmišlja samo u Engleskoj dokaz je i izjava predsjednika BayernaKarl-Heinz Rummeniggea koji je prije mjesec dana kazao da je Super Liga realnost i budućnost nogometa..

“Stvorili bismo europsku ligu u kojoj bi igrali najveći klubovi iz Njemačke, Italije, Španjolske, Engleske i Francuske. Možda u organizaciji s UEFA-om ili nekom privatnom institucijom. Bilo bi to natjecanje s 20 ekipa i vjerojatno bi neke utakmice igrali u SAD-u ili Aziji”, rekao je Rummenigge u siječnju. tropolje.info

Continue Reading