Connect with us

Kultura

Bild.ba prvi objavljuje: ovako bi trebao izgledati novi saziv Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Pišu: Ivan Crnjac i Josip Zelenika

Portal Bild.ba prvi objavljuje nove brojke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Tamo je ukupno 98 zastupnika, od kojih njih 73 ulazi izravno, dok će ih 25 mandat dobiti kompenzacijskim listama.

Krenimo redom: SDA bi, po našem izračunu, trebala imati 21 izravni mandat, sljedeći je HDZ BiH s 12 mandata koliko će imati i SDP BiH. Komšićeva Demokratska fronta osvaja 10 mandata, Narod i pravda 3, Narodni europski savez 3, Naša stranka 2, Stranka za BiH 2, HDZ 1990 3, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu, PDA, Kasumović, Hrvatski nacionalni pomak i Hrvatska republikanska stranka po jedan mandat.

Kada su u pitanju kompenzacijski mandati, SDA bi trebala dobiti 6, HDZ BiH 4, SDP 2, DF 2, NiP 4, Naša stranka 3, NES 2 i SBiH 2.

Idemo sada ukupno po brojkama: HRS ima 1 mandat, HNP 1, Kasumović 1, PDA 1, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu 1, HDZ 1990 3, SBiH 4, NES 5, Naša stranka 5, NiP 7, DF 12, SDP 14, HDZ 16 i SDA 27.

 

 

Hrvati će u Federalnom parlamentu biti zastupljeni s 5 stranaka. Uz HDZ BiH, tu su HRS, HDZ 1990, HNP te HSS BiH. Naime, Mario Karamatić je u izbornoj jedinici koja pokriva Županiju Zapadnohercegovačku bio na zajedničkoj listi stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Iako nije prošao izravno, proći će u Parlament FBiH kao nositelj kompenzacijske liste.

Vidimo da je najdominantnija politička stranka u novom sazivu SDA sa 27 zastupnika. Kako bez SDA do potrebnih 50? Ako sve hrvatske stranke odu u koaliciju, to je ukupno 21 mandat, uz SDP-ovih 14, to je 35 mandata, NiP i Naša stranka imaju 12, to je 47 mandata, PDA, Kasumović i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu su potrebnih 50. No, kako će tako šarolika koalicija funkcionirati? Kako pomiriti tolike razlike i to u tako kratkom roku kojeg je jučer propisao visoki predstavnik?

To znači da će koalicija, gdje je SDA u oporbi, biti gotovo nemoguća bez DF-a. SDA i DF imaju zajedno 39 zastupnika i sa starim partnerom HDZ-om bi mogli lako dogovoriti koaliciju.

Čović, navodno, želi vidjeti Izetbegovića u oporbi, a to žele i SDP, Naša stranka i NiP. Valjalo bi da, kako god to znaju, privuku NES u cijelu priču, ali ostaje problematika ogromne koalicije.

Ono što je izglednije je koalicija HDZ-a, SDP-a, DF-a i trojke. Sa solidna 54 mandata, koalicija ne bi trebala imati problema. S druge strane, vlast bez HDZ-a BiH je praktično nemoguća. Trojka ni za živu glavu neće sa SDA, a svi ostali zajedno teško mogu do većine, no idemo razraditi i taj scenarij. Sa HDZ-om i SDA u oporbi, trojka i DF bi imali 40 ruku. Ako uvuku NES, to je 45. SBiH neće ići u vlast bez SDA, a onda bi Hrvati morali izdati, odnosno, u većini bi poželjno bilo imati HDZ1990 i HRS te HNP. Ni to nije nemoguće… Događalo se i ranije.

U analizi su korišteni preliminarni rezultati SIP-a nakon obrađenih 79,41% biračkih mjesta. Napomenimo kako su moguće oscilacije kada su u pitanju kompenzacijski mandati. Zbog kompliciranog sustava može se dogoditi da kompenzacijski mandati budu dodijeljeni drugim strankama/listama ovisno je li u Dom izabrana kvota svakog konstitutivnog naroda ili 40% manje zastupljenog spola.

Izračun dodjele mandata za portal Bild.ba je odradio politolog Josip Zelenika. Tekst se može koristiti uz obvezno citiranje portala Bild.ba te uz poveznicu na originalni članak.

Continue Reading