Connect with us

Kultura

ČOVIĆ: HNS će do kraja otvoriti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva, podržavam inicijativu Mosta da se Komšića proglasi nepoželjnim u RH

Urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović razgovarala je s čelnikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem.

Prema privremenim rezultatima, u Predsjedništvu će biti Željko Komšić, Bošnjake Denis Bećirović, a srpski narod Željka Cvijanović.

Izbore je za Dnevnik Nove TV komentirao čelnik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Naveo je sljedeće korake nakon intervencije Cristiana Schmidta, koji je iskoristio bonske ovlasti i nenajavljeno u nedjelju nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, a te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj državi.

“Opet imamo uzurpaciju naše pozicije u Predsjedništvu BiH, ali on je napravio korak koji vjerojatno omogućava lakšu popunu vlasti, izbjegavanje bilo kakvog odmaka od izbornog datuma. Vjerujem da bismo u naredna dva-tri mjeseca trebali napraviti ključne dogovore partnera. A onda ćemo, naravno, što se tiče pozicije hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a, do kraja otvoriti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je dr. Čović Ivani Petrović.

Kako je rekao, misli da je Borjana Krišto dobila plebisticarnu potporu hrvatskog naroda. “Tu će sigurno doći još 15 ili 20 tisuća glasova u konačnom prebrojavanju. A onda to znači vrlo jasno – da nam je netko uzurpirao to naše pravo. Odnosno, jasno je da su Bošnjaci dobili dva člana Predsjedništva iznova”, smatra predsjednik Čović.

Kaže da će otvoriti pitanje vanjske politike, kao i sigurnosne. Osvrnuo se i na Željka Komšića. “Komšić ima jednu posebnu ulogu i to nema veze s jačanjem ili slabljenjem. To je pitanje pozicije onih koji ga imenuju”, ističe dr. Čović.

Kaže da on nije pobijedio zato što nitko nije mogao pobijediti jer je Krišto dobila potpunu potporu hrvatskog naroda. “Ona je prava pobjednica”, smatra dr. Čović, koji pojašnjava da hrvatski predstavnik možda neće doći u prostor BiH.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič ranije tijekom dana Komšića je pitao hoće li u posjet Hercegovini, na što je ovaj odgovorio da je ionako tamo persona non grata.  Čović na to kaže kako to nije samo u Hercegovini, već da sigurno u području gdje Hrvati žive u izraženijem broju ne dolazi niti osjeća potrebu da dolazi.

“Vjerojatno je to dio taktike onih koji su ga izabrali”, smatra Čović. Ističe da će nastaviti raditi pritiske na predstavnike međunarodne zajednice jer je “nedopustivo da BiH ne može ići unaprijed”. Kaže da se postavlja pitanje tko će zastupati stajališta jednog od konstitutivnih naroda.

Komentirao je i Mostov prijedlog da se Komšić proglasi personom non grata. “Most nastoji dobiti neki poen. Zastupaju s malo desnije pozicije od onoga što je HDZ BiH. Osobno podržavamo tu ideju”, kazao je dr. Čović.

Što se tiče intervencije u izborni zakon, dr. Čović smatra da su za to zaslužni svi koji su stvarali ambijent u BiH da je ona država tri naroda. “Kad je u pitanju Hrvatska, tu je prije svega predsjednik Vlade Andrej Plenković. Mislim da je uložio enorman napor”, rekao je dr. Čović, koji smatra da, da nije bilo Plenkovića, ne bi bilo ni takve intervencije posljednja tri-četiri mjeseca.

Što se tiče pogleda Zorana Milanovića na stanje u BiH, dr. Čović je rekao da imaju drugačiju energiju i emociju prema tom prostoru i politici. Zaključio je zahvalom prema hrvatskim predstavnicima koji su, kako je rekao, u dio svoje politike stavili u ključni fokus Hrvate u BiH.

Cijeli razgovor pogledajte u videu./HMS/

Continue Reading