Connect with us

Uncategorized

ŽUSTRA RASPRAVA

MILANOVIĆ OTIŠAO SA SASTANKA: ‘Sve je ok, važno je da su branitelji zadovoljni’

Autor: Hina/M. Marić

Premijer Zoran Milanović izjavio je da rješenje možda neće dokučiti danas, ali uvjeren je da će do njega doći narednih dana.

Drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih branitelja održan je iza zatvorenih vrata u zgradi Ministarstva branitelja ispred koje 100-postotni invalidi Domovinskoga rata, prve skupine i branitelji prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine, tj. više od 250 dana, tražeći rješavanje problema braniteljske populacije, ostavku resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kako neslužbeno doznajemo, rasprava je bila vrlo žustra. Prema riječima branitelja, šator i dalje ostaje u Savskoj 66, no neka rješenja se naziru. Riješit će se materijalno pitanje 100-postotnih vojnih ratnih invalida, a na tome će raditi posebne radne skupine.

Premijer Milanović napustio je sastanak  zbog puta u Baranju oko 12.20, a novinarima je na izlasku kratko poručio: “Sve je ok, ljudi su ostali gore razgovarati.” Na pitanje je li zadovoljan sastankom, Milanović je novinarima odgovorio da je važno da su branitelji zadovoljni.

Iako je bilo predviđeno da predsjednik Vlade bude najviše pola sata na sastanku, on se zadržao više od dva sata u razgovoru s braniteljima.

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je također sudjelovao u razgovoru, otišao je znatno ranije, a s braniteljima u ime Vlade razgovara resorni ministar Predrag Matić.

Podsjetimo, oko 30-ak predstavnika branitelja i ministar obrane Ante Kontromanović ušlo je u zgradu ministarstva na strašnji ulaz, a nešto nakon njih, oko 9.50 sati na prednji ulaz ušao je i premijer Zoran Milanović. Na pitanje hoće li se danas postići dogovor, premijer je odgovorio: “Danas možda ne, ali narednih dana sigurno” te pružio ruku prisutnim prosvjednicima. Jedan je branitelj, iz Udruge specijalne policije, odbio je premijeru pružiti ruku čak i nakon što ga je Milanović zamolio izjavivši: “Molim Vas, za mene”. Premijer se nakon rukovanja poklonio kod slike Nevenke Topalušić koja je preminula prvih dana prosvjeda. Dio okupljenih branitelja u Savskoj 66 nije zadovoljan što se sastanak održava iza zatvorenih vrata. Kako doznajemo, u Savsku je netom nakon početka sastanka stigla i interventa policija.

Jedan od okupljenih branitelja koji je Milanoviću stisnuo ruku je Ivan Betlehem, a zaVečernji je izjavio: ‘Dao sam mu ruku zato što je hrvatski premijer. Mislim da je došao k sebi, da je počeo razmišljati i uvažavati stavove hrvatskih branitelja.”

Ni predstavnici Vlade ni branitelji nisu bili spremni za izjave uoči sastanka, a kako se neslužbeno doznaje, sastanak bi trebao trajati oko dva sata.

Za razliku od sastanka održanog prošli ponedjeljak u Banskim dvorima, medijima nije omogućeno izravno prenošenje razgovora, nego je samo prvih pet minuta sastanka otvoreno isključivo za fotografe novinskih i foto agencija i televizijske snimatelje.

Kada je riječ o sastanku, ministar Matić bio je suzdržan. “Ovo je nastavak sastanka koji smo prije tjedan dana imali pred javnošću i kojim smo svima htjeli pokazati da se lopta spušta na zemlju nakon nemilih događaja na Markovu trgu” izjavio je Matić za Večernji i dodao kako želi biti optimist i vjerovati da će doći do prekida prosvjeda. “Sastanak može biti prekrasan, radni i pozitivan, ali i da bude galame i buke” smatra ministar.

Podsjećamo, na prvom sastanku predstavnici prosvjedničkih vođa iznijeli su predsjedniku Vlade i ministrima svoje probleme poput izdvajanja dijela branitelja iz sustava resornog ministarstva u ministarstvo socijalne skrbi, zatim pitanje mirovina pripadnika HVO-a, popisa pripadnika agresorskih postrojbi i slično. Na predstojećem sastanku, kako se doznaje u ministarstvu branitelja, razgovarat će se o konkretnim problemima braniteljske populacije, a od vođa prosvjednika u Savskoj 66 nije se mogao dobiti komentar o najavljenom drugom sastanku Vlade i predstavnika braniteljskih udruga.

Uoči drugog sastanka s braniteljima, u nedjelju u podrumu kafića Hocus Pocus u Šubićevoj ulici  sastali su se  ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom. Čitatelj tportala uočio ih je u 20.15 kada su se povukli  u podrumsku prostoriju kafića, a dva stražara u civilnoj odjeći nisu dopuštali prilazak ostalim gostima.

Prema izjavama čitatelja, prvo su se sastali Kotromanović i jedan muškarac, da bi im se uskoro priključio Josip Klemm te Đuro Glogoški sa suprugom. Razgovor je potrajao otprilike dva sata,.tropolje.info

Continue Reading