Connect with us

Uncategorized

Macelj: Obilježena 70. obljetnica stradanja žrtava komunističkog režima

Misnim slavljem u crkvi Muke Isusove u Maclju je u nedjelju obilježena 70. obljetnica stradanja brojnih žrtava komunističkog režima koja su se dogodila početkom lipnja 1945. godine.

Svetu Misu je pred oko tisuću vjernika predvodio mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij te biskupi Valentin Pozaić i Nikola Kekić.

Bez obzira na straÅ¡ne zločine koji su se ovdje desili i o kojima se dugo nije smjelo govoriti, odbacimo ‘kamenje’ koji su možda neki ovdje donijeli sa sobom i pokajmo se svi zajedno za svoje grijehe – pozvao je okupljeno mnoÅ¡tvo biskup Bogović.

Prije početka same svete mise položeni su vijenci u spomen maceljskim žrtvama, a prvi je to učinio izaslanik predsjednice, dr. Andrija Hebrang.

Prema nekim procjenama, a koje su navedene i u nedavno predstavljenoj monografiji „Macelj 1945“, u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba.

Iz jama na Maclju dosad su ekshumirane 1163 nedužne žrtve, a među njima su i brutalno ubijeni i 21 svećenik, franjevac i bogoslov.

 

M.M.

Continue Reading