Connect with us

Kultura

Znakovit izostanak reakcije međunarodne zajednice na bošnjačka uvjetovanja

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazala je da je HDZ BiH spreman podržati  predsjedatelja Vijeća ministara  BiH kojeg predlože  legitimni predstavnici Srba, odnosno SNSD kao apsolutni pobjednici izbora u svom narodu. Krišto je dodala da je znakovito da bošnjačka opstrukcija u formiranju vlasti na državnoj razini nije naišla na nikakvu osudu međunarodne zajednice.

Komentirajući preslagivanja na bošnjačkoj političkoj sceni  i nejasnu situaciju oko toga tko će uz SDA predstavljati Bošnjake u vlasti Krišto smatra da ovakvu situaciju imamo jer  kod njih nema apsolutnog pobjednika izbora.

“Što se tiče bošnjačkih stranaka tu imamo drugačiju situaciju pošto nemamo apsolutnog pobjednika te već nerealno dugo traju pregovori njihovih relativnih pobjednika Stranke demokratske akcije s ostalim bošnjačkim ili kako se nekad sami nazivaju građanskim strankama”, rekla je Krišto.

Na vlasti oni koji nemaju legitimitet

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH komentirala je za HMS različita uvjetovanja od strane SDA kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara koje se moglo formirati neposredno nakon okončanja izbornog procesa jer je kristalno jasno tko treba predstavljati Hrvate i Srbe u tijelima vlasti.

“Nakon što su potrošili značajno vrijeme na razgovore i pregovore te nisu postigli konsenzus izgleda da se zauzelo novi pristup raznoraznih uvjetovanja u svrhu oduživanja s formiranjem VM BiH jer je jasno da ovakva situacija odgovara nekima iz razloga jer već imaju ljude na pozicijama i drže vlast koju sada ne žele prepustiti”, kazala je Krišto te dodala:

-Ovo je svojevrsni paradoks jer imamo situaciju da narod predstavljaju oni koji više ne uživaju povjerenje naroda, rezolutna je Krišto.

Izostanak  reakcije međunarodne zajednice 

Zamjenica predsjednica HDZ-a BiH u izjavi za HMS osvrnula se i na izostanak reakcije predstavnika međunarodne zajednice kada su u pitanju opstrukcije s bošnjačke strane u formiranju vlasti u BiH.

” Još je značajnije da ovakva opstrukcija nije naišla na nikakvu osudu međunarodne zajednice koja se deklarativno zalaže za vladavinu prava i što efikasniju i bržu uspostavu vlasti”, kazala je Krišto.

Predsjedatelj vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić nedavno je kazao da kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara u novom sazivu iz reda Srba može biti potvrđen tek kada bude aktiviran akcijski plan za NATO (MAP) što je jasna poruka da se Bošnjacima ne žuri sa formiranjem vlasti.

NATO  nije zapreka

Naša sugovornica smatra da trenutno ne slaganje političkih predstavnika po pitanju NATO puta ili nekih drugih pitanja nije stvarna prepreka u formiranju vlasti nego je ova situacija maksimalno ispolitizirana.

“Neslaganja i različitih pogleda bilo je uvijek ali se to rješavalo razgovorom te nikada na ovakav način nisu uskraćena prava legalno i legitimno izabranim predstavnicima da predstavljaju taj isti narod”, rekla je Krišto za HMS te dodala:

-Oni koji su najviše prozivali neke druge za potencijalne blokade sada pokazuju da su oni zapravo ti koji blokiraju i koji su kočničari napretka ove države jer nam troše dragocjeno vrijeme za razgovore i postizanje eventualnog konsenzusa o bitnim pitanjima, napominje Krišto.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH smatra da ova  situacija i ovakva uvjetovanja gotovo izravno utječu i na nefunkcioniranje zakonodavne vlasti odnosno zastupničkog doma PS BiH.

“Smatram da bi svi trebali biti odgovorniji i omogućiti funkcioniranje državnih institucija”, kazala je Krišto

Continue Reading