Connect with us

Kultura

Zašto sve više firmi želi učestvovati na Mostarskom sajmu? Postali smo vodeći u BiH i važni u regiji, kaže direktorica

Foto: Reuters i Fena, ilustracija za Forbes BiH Muhammed Džafer Kamali

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar ove godine bit će održan od 16. do 20. aprila. Kroz godine svog razvoja, sajam se od svojh skromnih početaka etablirao u jednu od najznačajnijih ekonomskih manifestacija BiH i kao takav uvršten je u mnoge sajamske godišnje kalendare poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama i cijeloj široj regiji. O njegovom ovogodišnjem programu, istoriji i izlagačima razgovarali smo sa Dalfinom Bošnjak, direktoricom Mostarskog sajma.

“Ponosni smo što je Mostarski sajam postao simbol grada Mostara i naše Hercegovine, a Bosni i Hercegovini poveznica sa svijetom. Sajam je prolazio bolje i lošije dane, ali nismo se dali, nastavili smo rasti i pružati još više. Mostarski sajam se etablirao kao vodeći u BiH, ima važno mjesto i u regiji i razumljivo je da se velika većina poduzeća žele predstaviti na njemu”, kaže za Forbes BiH Dalfina Bošnjak.

Bošnjak: Ponosni smo što je Mostarski sajam postao simbol grada Mostara, Foto: Reuters

Već više od 20 godina, napominje, Mostarski sajam vodi mali tim iskusnih ljudi, obogaćen svake godine prilivom mlade ekipe koja dolazi sa svježim idejama.

“Na početku smo imali neke dječje bolesti. Sajam je bio slika zemlje koja se obnavljala poslije ratnih stradanja. Samim tim i gospodarstvo otprije 25 godina nije isto kao danas. Nakon početnog uzleta prizemljila nas je globalna ekonomska kriza 2008. godine čije smo posljedice dugo poslije toga trpjeli. Da bi nas nakon toga zadesila globalna pandemija koronavirusa, dvije godine nismo radili, mnogi su se sajmovi u svijetu ugasili, bilo nam je jako teško ali izašli bolji i jači. Sigurna sam, kad bi se riješila ova politička situacija u BiH, da bi nam svima bilo puno lakše živjeti i raditi”, ističe direktorica Sajma.

Dalfina Bošnjak, direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, Foto: FENA/Branka Soldo

Prvi Mostarski sajam

Prve sajamske manifestacije ovog tipa u Hercegovini, nakon rata, održavane su u Neumu, u organizaciji Gospodarske komore. Bio je to jedan mali sajam na kojemu su svoje proizvode izlagala tek rijetka poduzeća iz BiH i susjedne Hrvatske. Kako je sajam rastao po sadržaju, uslugama i kvaliteti javila se i potreba za prikladnijom lokacijom i infrastrukturom. Poslovno, političko i privatno umrežavanje u Mostaru imalo je veće značenje nego u drugim mjestima. Razrušenom gradu bila je potrebna izgradnja u svakom smislu. I potkraj 90-tih organizaciju sajma je preuzela tvrtka Mostarski sajam a izložbeni prostor premješten u paviljone u kojima se do danas održava sajam u južnom mostarskom naselju Rodoč. Izložbeni prostor zauzima površinu od gotovo 30.000 metara četvornih. Paviljoni su u potpunosti opremljeni suvremenom opremom a sadrže nekoliko multimedijskih konferencijskih dvorana, press centar, sanitarne čvorove, restorane i barove. Blizina špedicije, zračne luke i carinarnice pogoduju izlagačima za lakše obavljanje posla. U krugu Sajma nalazi se i parking prostor koji može primiti više oko 3.000 vozila s posebnim mjestima za organizirane posjete.

Mostarski sajam prošle godine, Foto: N1

Kako je Sajam utjecao na ekonomiju BiH

Mostarski sajam treba biti i jeste jedan od pokretača gospodarskog razvoja te jedan od prepoznatljivih brendova grada Mostara i Hercegovine uopće. Osim što stvara čvrste veze između gospodarstvenika s područja regije, ali i šire, sajam iz godine u godinu, bilježi veliku posjećenost. U prosjeku sajam posjeti oko 70.000 ljudi. Statistika pokazuje da od 10 KM potrošenih na Mostarskom sajmu devet ide gradu a jedna Mostarskom sajmu. Znači svi naši dragi gosti posjetitelji i izlagači za tih pet dana moraju negdje odsjesti, pojesti nešto i popiti, pa će se voziti gradskim prijevozom i taksijem, kupovati u našim dućanima, benzinskim crpkama i vratiti se kući i s pokojim suvenirom. Nama je drago što naši sugrađani sajam prihvaćaju i gledaju na njega kao na neko opće dobro, ali svi mi moramo biti dobri domaćini, biti na usluzi i ostaviti dobar dojam. Nije mala stvar dovesti izlagače iz 30 zemalja svijeta u ovako mali grad kakav je Mostar. Brojni su primjeri uspješno sklopljenih partnerstava na sajmu. Svake godine sklopi se oko stotinu poslovnih ugovora koji izravno potiču strana ulaganja u našu zemlju.

Foto: N1

Sajam u brojkama

Ove godine biti će prisutno 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, a zemlja partner je Republika Hrvatska. Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara četvornih, kao i na 200 metara četvornih kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki. Uz Hrvatsku, na Mostarskom sajmu najzastupljenije su tvrtke iz Bosne i Hercegovine. Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija, Kina i ostale zemlje.

Bošnjak: Ove godine biti će prisutno 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, Foto: Lični arhiv

Konferencije i teme u fokusu

U konferencijskom dijelu teme su uglavnom vezane za europsku perspektivu BiH, kao što je konferencija „EU – perspektive za BiH i iskustva RH“, a bit će podijeljena u tri panela. Prvi panel su benefiti ulaska RH u EU i što očekuje BiH, drugi je internacionalizacija i prekogranična suradnja, a treći panel je „Održivo poslovanje – prilika za pozitivne promjene“. Na njima će sudjelovati mnogi gospodarstvenici iz BiH i RH.

Cijena ulaznice

“Ulaznice za sajam se mogu kupiti na samom ulazu u sajamski prostor. Cijena ulaznice za jednokratni posjet je 5 KM po osobi, i za automobil 5 KM. Organizirane grupe imaju popust od 20 do 50 osoba u iznosu od 20 posto i od 50 osoba 50 posto. Mostarski sajam ima modernu infrastrukturu, čine ga dva zatvorena paviljona i veliki parking prostor od preko 3.000 m2, što zadovoljava naše potrebe.”

Foto: N1

Šta program ovogodišnjeg Sajma sve uključuje

“Mostarski sajam je mjesto gdje se izmjenjuju dobra iskustva i ideje, da se kreira nešto novo. Ove godine imamo jako dobar konferencijski program, ekonomske forume, podsajamske manifestacije kao što su sajam vina, sajam turizma, sajam IT tehnologija i slično. Imat ćemo i dva modna dana, kao i zabavno-glazbeni program u kojemu će sudjelovati razne lokalne zvijezde i izvođači. Između ostalog, imat ćemo i razne radionice, posebno uz vino, imat ćemo i prvi sajamski kviz, make-over, uživo radove na frizurama i šminkanju, a na kraju sajamskog dana i afterparty. Dovoljno razloga za posjetiti sajam, Mostar i Hercegovinu”, kaže Bošnjak.

Continue Reading