Connect with us

Kultura

Obilježena 32. obljetnica pada Kupresa

U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas je obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Program pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, županijskih i državnih predstavnika vlasti te predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Na Kupreškom polju, na mjestu stradanja vukovarskih branitelja, predstavnici Grada Vukovara i obitelji poginulih Vukovaraca otkrili su spomen ploču s ispisanim imenima poginulih branitelja.

Nakon toga u crkvi sv. Obitelji u Kupresu služena je sveta misa sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni, koju je predvodio don Josip Galić.

Bitka za Kupres jedna je od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Otvoreni sukob započeo je 3. travnja 1992. godine, a završen je sedam dana kasnije padom Kupresa, koji je ostao pod kontrolom srpskih snaga do studenoga 1994. godine, kada su ga ponovo oslobodili HVO i Hrvatska vojska.

U travnju 1992. u borbama na Kupreškom polju život je izgubilo 160 hrvatskih branitelja./Fena/HMS/

Continue Reading