Connect with us

Nogomet

Zašto Čičak tako ustrajno brani Mamića?

Pravi razlog Čičkove zabrinutosti za Mamićevu sudbinu ipak nije briga za ljudska prava, već briga oko izvora financiranja, jer su čelne osobe HHO-a, poput predsjednika Igora Peternela u sukobu interesa u slučaju Mamić.

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) zadnjih se dana prometnuo u najgovorljivijeg zaštitnika lika i djela Zdravka Mamića. Pravi razlog Čičkove zabrinutosti za Mamićevu sudbinu ipak nije briga za ljudska prava, već briga oko izvora financiranja, jer su čelne osobe HHO-a, poput predsjednika Igora Peternela, u sukobu interesa u slučaju Zdravka Mamića. Ali, krenimo redom…

Proračun HHO-a iznosi oko 900 tisuća kuna godišnje, a imamo pouzdane informacije da od tog iznosa 200 tisuća kuna HHO-u dolazi od GNK Dinama, a još 200 tisuća od Zdravka Mamića. Očito je, dakle, da bi bez Mamića i Dinama HHO praktički prestao djelovati. Znakovito je da HHO na svojim internetskim stranicama nema podataka o financiranju, a zadnje izvješće o radu koje su objavili je iz 2011. godine. Kako bi opravdali uložena sredstva u HHO, izmišljen je projekt ”Izravna prevencija navijačkog nasilja” čije se aktivnosti svode na to da promatrači HHO-a na utakmicama 1. hrvatske nogometne lige zapisuju i broje skandiranja i uvrede navijača, koja su uglavnom upućena Mamiću, vodstvu Dinama i HNS-u. Pri tome nije jasno kako će nabrajanje navijačkih uvreda izvravno prevenirati navijačko “nasilje”!?

Međutim, takva izvješća HHO-a koriste se kako bi se Zdravko Mamić i vodstvo Dinama obračunali s navijačima kojima se suprotstavljaju. Tako se u izvješćima za BBB kaže kako je to ”skupina koja sebe proglašava navijačima GNK Dinama”. Inače, izvješće promatrača HHO-a s nogometnih utakmica mogu se pronaći na internetskim stranicama HHO-a, a iz njih je očito kako je cijeli projekt, zapravo, izmišljen kao paravan za Mamićevo i Dinamovo financiranje HHO-a.

Uz to, potpredsjednik HHO-a Igor Peternel u očitom je sukobu interesa kad su Dinamo i Zdravko Mamić u pitanju. Njegova supruga Amra Peternel već je godinama zaposlena u GNK Dinamu. Karijeru u Dinamu započela je kao Mamićeva osobna asistentica, a kasnije je radila u marketingu Dinama. Amra Peternel često se voli javno eksponirati u novinama, naglašavajući svoje poslovne uspjehe i ženske atribute. Međutim, za tako uspješnu karijeru postoji još jedan razlog, osim sposobnosti gđe. Peternel. Naime, u kuloarima se priča da je odnos Amre Peternel i Zdravka Mamića puno intimniji od samo poslovnog odnosa. Vrlo često ih se može vidjeti kako istih dana ulaze i izlaze iz zagrebačkog hotela Sheraton. Vjerojatno u hotelskoj sobi razmatraju marketinški plan Dinama za narednu sezonu. Barem bi to trebao vjerovati Igor Peternel kada idući put bude javno branio Zdravka Mamića i vodstvo GNK Dinama. No, šira javnost ne zna za još jednu zanimljivost vezanu za HHO.

Naime, Čičak je nedavno izjavio da je braću Mamić “odradila” SOA. Takvu priču o SOA-i Čičku je mogao plasirati istaknuti član HHO-a, Tomislav Milčić, bivši djelatnik SOA-e, komunikolog i novinar (kako su ga u HHO-u nazvali). Poznanstvo Milčića i Čička, te sa članovima HHO-a, seže u vrijeme kada je Milčić u tadašnjem SZUP-u navodno bio zadužena za praćenje nevladinih organizacija i novinara. Ne zna se zašto je Milčić s takvom biografijom odjednom postao zaštitnik ljudskih prava i zašto mu Čičak toliko vjeruje. Možda Milčić zna nešto više o Čičku od ostatka hrvatske javnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko su i ostali članovi HHO-a upoznati s obavještajnim Milčićevim radom u prošlosti.

Kada je Čičak zajedno s Milčićem i ostalim članovima HHO-a u studenom prošle godine posjetio hrvatske branitelje u Savskoj 66, istaknuo je kako se hrvatske branitelje prisluškuje i prati. Očito je i tada gospodin Milčić bio izvor informacija, jer samo rekonstruira ono što bi on napravio s braniteljima da je opet u poziciji da obrađuje prosvjednike koji traže ispunjenje svojih zahtjeva.

To što je gospodin Čičak karijeru u HHO-u izgradio na blaćenju akcije “Oluje” prikazujući je kao zločinački pothvat, nije ga smetalo da se pojavi među hrvatskim braniteljima i plaši ih hrvatskom policijom i tajnim službama. tropolje.info

Continue Reading