Connect with us

Kultura

Zar Hrvatska nije nastala u Domovinskome ratu?

OÅ TRA REAKCIJA BRANITELJA:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Ako netko, poput Marka Perkovića Thompsona, na javnom mjestu, kao on u pjesmi „Bojne ÄŒavoglave“ kaže stih „Za dom-spremni“, odmah se podiže pola Hrvatske, ali i organi gonjenja, koji mu, kao nedavno u Kninu, odmah nakon otpjevane pjesme uručuju – kaznenu prijavu.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković uputio je otvoreno pismo u kojem se pita zar Hrvatska nije nastala u Domovinskom ratu.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

”Ako netko, poput Marka Perkovića Thompsona, na javnom mjestu, kao on u pjesmi „Bojne Čavoglave“ kaže stih „Za dom-spremni“, odmah se podiže pola Hrvatske, ali i organi gonjenja, koji mu, kao nedavno u Kninu, odmah nakon otpjevane pjesme uručuju – kaznenu prijavu.

Ali kad dr. Tomislav Badovinac (r. 24. siječnja 1934.), predsjednik nekakvog Saveza društva „Josip Broz Tito“ iz Zagreba također na javnom skupu (24. svibnja 2014.) u Kumrovcu u svom govoru jasno i glasno kaže da „nije točno da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu, jer je neupitno da je prvi Sabor i prva Hrvatska utemeljena na III. zasjedanju ZAVNOH-a 1944.“ njega zbog toga nitko neće progoniti, već dapače ako ga prijavite zbog ove namjerno izgovorene lažne izjave, kojom je uvrijedio, oklevetao i osramotio i sve žrtve hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata te im nanio neprocjenjivu štetu, vi ćete, ako ga prijavite, primjerice, Državnom odvjetništvu (DORH) taj proces izgubiti, odnosno vaša će prijava biti odbačena.

To se dogodilo Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), na čijem sam čelu, a koja je DORH-u zbog gornje rečenice prijavila Badovinca, a čije je (negativno) rješenje o tome ovih dana dostavljeno. Dakle, svi badovinci u ovoj i ovakvoj državi mogu nesmetano, bez ikakvih problema, vikati da „Hrvatska nije stvorena u Domovinskome ratu“, već kad su oni bili Titovi pioniri!

Hej, o čemu vi to pričate?

Što bi se dogodilo tom i takvom Badovincu da je u vrijeme vladavine Tita nešto slično izjavio za (propalu) Jugoslaviju?

U Kaznenom zakonu RH u čl. 149.st.1. opisano je kazneno djelo protiv časti i ugleda-klevetom, a u kojem se ističe da taj zakon krši onaj tko pred drugima za nekoga iznese ili prenosi neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita.

Dakle, Badovinac je (to se vidi iz zrakoplova!) iznio neistinitu činjenicu i dobro je znao da ne govori istinu.

Nu, Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru, koje nam je i dostavilo ovo rješenje (Broj:K-DO-371/16, od 26. kolovoza 2016.) uz ostalo također navodi da je Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona od 8. svibnja 2015. dodan čl. 148a kojim je propisano da nema kaznenog djela iz čl. 147. i 148., ako je počinitelj njihova obilježja to ostvario u znanstvenom, stručnom, književnom, umjetničkom djelu ili javnoj informaciji, u obavljanju dužnosti propisane zakonom, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti, u novinarskom poslu ili obrani nekog prava, a to je učinio u javnom interesu ili zbog drugih opravdanih razloga.

I na kraju, Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru zaključuje sljedeće: „Budući da iz navedenog proizlazi da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenim djelima za koja se progoni po službenoj dužnosti, pri čemu se u prijavljenom postupanju ne nalazi niti drugih kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, to se kaznena prijava odbacuje temeljem čl. 206. st.1. toč.1. Zakona o kaznenom postupku.“

Što reći na sve to?

„Danas, kada postajem pionir/Dajem časnu pionirsku riječ/ Da ću marljivo učiti i raditi/ i biti dobar drug./ Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu/ Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju/ Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo/ i ideje za koje se borio Tito/ Da ću cijeniti sve ljude svijeta/ koji žele slobodu i mir!“/

U potpisu: Sv

Continue Reading