Connect with us

Sinovi povijesti

: Hrvati u BiH od Zagreba žele čuti ono što je Davutoglu rekao Bošnjacima

Bivši ministar vanjskih poslova Turske Ahmed Davutoglu jednom je prilikom kazao “Bošnjaci svih 80 milijuna Turaka je uz vas”. E to mi želimo čuti od Zagreba- “Hrvati u Bosni i Hercegovini. 4, 5 milijuna Hrvata je uz vas u svakoj prilici u svakom pogledu”, kazao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici dr Božo Ljubić, govoreći na skupu u Brčkom na kojem su se predstavili i ostali kandidati ove stranke za Hrvatski sabor, tropolje.info

Ljubić je kazao kako je njegov glavni motiv zbog kojeg se ponovo kanidirao na listi HDZ-a nastavit započeto u naprasno prekinutom kratkom mandatu u Hrvatskom saboru. u kojem je, kako je rekao, na djelotvoran način otvorio hrvatsko pitanje u BiH organizirajući tematsku sjednici na Odboru za Hrvate izvan Hrvatske.

-Danas je zahvaljujući nastojanjima HDZ-a i ovdje i u Hrvatskoj i Hrvatskog narodnog sabora BiH hrvatsko pitanje i u BiH i u Hrvatskoj i u Europi nametnuto kako ključno pitanje Bosne i Hercegovine, njene funkcionalnosti, stabilnosti i opsstojnosti. Zahvljajujući svim strankama okupljenim oko HNS BiH danas imamo legitimne političke predstavnika u tijelima vlasti na svim razinama i imamo priliku mjenjati položaj Hrvata u BiH, a hoćemo li tu priliku iskoristiti ovisi o nama ovdje, ali i o tome hoćemo li se izboriti za poziciju u Saboru Republike Hrvatske, ocjenio je dr Ljubić

Naglasio je kako očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH treba biti od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, za njezin suverenitet i stabilnost.

Istaknuo je kako Hrvatska ima i konkretan i politički i gospodarski interes puno izdašnije pomagati Hrvate u BiH i puno otvorenije i jasnije se boriti za ostvarenje institucionalne i svake druge ravnopravnosti Hrvata u BiH. Naveo je kako je Hrvatska u proteklih 25 godina kroz Vladin ured za suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske i kroz razna ministarstva Hrvatima u BiH, ali i u svijetu dala 192 milijuna maraka. -A znate li koliko je suficit ostvarila u trgovinskoj razmjeni s BiH samo u razdoblju od 2006. do 2013., retorički je upitao je Ljubić i odgovorio: – 5 milijardi eura, ili 10 milijardi maraka. Taj suficit Hrvatska je velikim dijelom ostvarila i zahvaljujući povoljnim uvijetima što su ih stvarali politički predstavnici bh Hrvata da bi Hrvatska ovdje mogla investirati, plasirati svoj kapital i prodavati svoje robe. Iz ovih podataka je jasno da ono što Hrvatska da kao pomoć Hrvataima u BiH su samo mrvice u odnosu na ono što dobije, kazao je Ljubić. Ovdje se dakle ne radi o pomoći, već o obostranom interesu.

Osim veće financijske pomoći naglasio je da će se kao zastupnik u Hrvatskom saboru, bude li izabran, zalagati i za to da Hrvatska puno jasnije i puno otvorenije zastupa politička stajališta bh Hrvata. Često smo mogli čuti od diplomata iz raznih zemalja ” kako ćemo vam pomoći kad vi Hrvati u BiH ne znate što hoćete”. Hrvati u BiH itekako znaju što hoće i to su jasno napisali i u Deklaraciji Hrvatskog Narodnog Sabora. Želimo BiH uređenu na načelima zapisanim u Rezoluciji Europskog parlemnta, načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, kazao je Ljubić, te izrazio optimizam kako će se sinergijom HDZ BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog Narodnog sabora, te HDZ-a u Hrvatskoj hrvatsko pitanje u BiH riješiti u nerdne dvije godine.

Ta sinergije, naglasio je već je urdila plodom usvjanjem Rezolucije u Europskom parlemntu za što su se izborili hrvatski eurozastupnici predvođeni sadašnjim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, te podnošenjem aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji u mandatu hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr Dragana Čovića..

Kao članica EU i NATO Hrvatska sada ima sve istrumente da odigra ključnu ulogu u ostvarenju težnji Hrvata u BiH da se izbore za ravnoprvan položaj s druga dva naroda u BiH, na što je obvezuje i njezin ustav. Da bi u tome uspijela, kao supotpisnica i jamac Daytonskog sporazuma Hrvatska mora tražiti da ima predstavnika u Vijeću za implementaciju mira , u PIC-u, koji je još uviek suveren u BiH, istaknuo je Ljubić.

Uz Ljubića, na skupu u Napretkovu domu u Brčkom o tome zašto će se zalagati budu li izabrani u Hrvatski sabor govorili su i drugi kandidati s liste HDZ-a, dok su se dvojica kandidata Željko Raguž i Dragan Konte ispričali zbog odsustva. Njih dvojica naime, danas su u Crnoj Gori u posjeti predstavnicima tamošnje hrvatske nacionalne manjine.

Ljubić i ostali kandidati HDZ-a danas su bili i na misi u brčanskoj ckvi Presvijetlog srca Isusova, a sutra kampanju nastavlju predstavljanjem svog programa u Sarajevu. tropolje.info

Continue Reading