Connect with us

Scena

YAKOVENKO: Načelo jednakosti tri konstitutivna naroda mora biti poštivano u potpunosti

Alexander Yakovenko, Ruski ambasador u Velikoj Britaniji, kao i ministar vanjskih poslova (2005-2011), na svome blogu uoči zasjedanja Vijeća sigurnosti iznio je svoje mišljenje o stanju u BiH.

Dana 12. svibnja, Vijeće sigurnosti UN-a održat će raspravu o Bosni i Hercegovini. Rusija je zainteresirana za održivo i normalno funkcioniranje državnih institucija BiH.

Načelo jednakosti tri konstitutivna naroda, kako je to predviđeno Daytonskim sporazumom, mora biti poštivano u potpunosti.

Važno je nastaviti politiku dodjeljivanja pune odgovornost za stanje u zemlji na samu BiH. Nakon što su formirana središnja i entitetska državna tijela 31. ožujka, nove mogućnosti su otvorene u tom pogledu. Ukidanje Ureda visokog predstavnika je previše prolongirano.

Međunarodni partneri trebali bi se ozbiljno pozabaviti pojavom ekstremizma unutar muslimansko-bošnjačke zajednice. To je prijetnja društvu BiH poslije sukoba koji bi trebalo biti adekvatno ocijenjeno. Nova potvrda tog trenda je teroristički napad islamista protiv policijske stanice u gradu Zvorniku 27. travnja.

Mi smo i dalje svjedoci selektivne optužbe protiv bosanskih Srba, kao i bosanskih Hrvata, s obzirom na njihovu djelatnost, kojom navodno potkopavaju ustavni temelj, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Te optužbe su nelegitimne i nekonstruktivne. Oni iskrivljuju pravo stanje u zemlji i stvaraju nepotrebne napetosti u odnosima između konstitutivnih naroda Tropolje.info

Continue Reading