Connect with us

Kultura

VUKOJA: Izgradit ćemo zgradu HNK Mostar

Ravnatelj Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja najavio je za prvi.tv, ambiciozan plan izgradnje zgrade HNK Mostar.

Gostujući u emisiji Kulturno, s Darkom Jukom, prvi čovjek krovne kazališne institucije hrvatskoga naroda u BiH osvrnuo se na proteklu sezonu, na svoje mandatno razdoblje, na stanje u kojemu je preuzeo upravljanje ovom kućom, te otvoreno progovorio o nedaćama koje tište HNK Mostar, u smislu nedostatnoga financiranja, unatoč kojemu su lani na scenu postavili čak četiri premijere, uz mnoštvo tekućih, repertoarskih predstava.

– Glavni je projekt skoro pa zgotovljen i na temeljima Male scene niknut će nova kazališna zgrada, a koja bi sutra mogla udomiti i Simfonijski orkestar Mostar, Dramsku akademiju, HAZU BiH i Maticu hrvatsku Mostar – kazao je Vukoja, dometnuvši kako sanja trenutak kada će HNK Mostar, osim dramskoga, imati i operni i baletni ansambl, te se brojem zaposlenih i godišnjim proračunom barem primaći drugim dvjema krovnim nacionalnim kazališnim kućama u BiH.

Bitno je usporediti: Narodno kazalište Sarajevo (Narodno pozorište Sarajevo) ima 512 sjedišta, 220 stalno zaposlenih i 5,7 milijuna KM godišnjih prihoda iz proračunskih sredstava. Narodno kazalište RS-a (Narodno pozorište RS-a) ima 385 sjedišta, 96 stalno zaposlenih i nešto više od 1,8 milijuna KM godišnjih prihoda. HNK Mostar ima 130 sjedišta, 22 stalno zaposlena djelatnika i godišnji proračun u iznosu od 370 tisuća KM tropolje.info

Continue Reading