Connect with us

Ekonomija

Vlada HNŽ izdvaja 4,2 milijuna KM za lokalne prometnice

Prepoznajući značaj razvitka i izgradnje lokalnih i nekategoriziranih cesta, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je osigurala doznačivanje ukupnoga iznosa od 4.205.000 KM jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradovima i općinama na području HNŽ-a za projekte u cestogradnji, obnovi i uopće zahvatima na toj kategoriji prometnica koje su, u većini slučajeva, žile kucavice za predmetne lokalne sredine – izjavio je danas ministar prometa i veza HNŽ-a Ivo Bevanda, koji je zajedno s ravnateljem Uprave za ceste HNŽ-a Kemalom Šoljićem potpisao pripadajuće ugovore s gradonačelnicima i načelnicima, odnosno predstavnicima sedam gradova i općina s područja HNŽ-a.

Naime, na temelju inicijative jedinica lokalne samouprave, u Proračunu HNŽ-a osigurana su grant sredstva u iznosu od 1.500.000 KM kojima će biti omogućena provedba projekata na lokalnim cestama. Sredstva su raspodijeljena na osnovu provedenoga Javnog poziva i njime utvrđenih mjerila i načina utvrđivanja visine sredstava po korisnicima.

Također, Vlada je donijela Odluku na osnovu koje je jedinicama lokalne samouprave na provedbu doznačeno i dodatnih 2.705.000 KM namijenjenih za važnije priključne lokalne ceste, planirane Planom i programom Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ-a za 2024. godinu.

Uplata sredstava na račune gradova i općina uslijedit će nakon današnjega potpisivanja ugovora kojima su regulirana međusobna prava i obveze te osiguran nadzor nad utroškom sredstava.

Obuhvaćeni su Grad Mostar, Grad Konjic, Grad Stolac, Općina Čitluk, Općina Neum, Općina Prozor-Rama i Općina Jablanica, dok će projekte koji se odnose na područja Grada Čapljine i Općine Ravno samostalno provesti resorno ministarstvo.

– Realizacijom planiranih projekata bit će značajno unaprijeđeno stanje na lokalnim i nekategoriziranim cestama, što će u velikoj mjeri doprinijeti boljim uvjetima za život stanovnika svih područja naše županije – izjavio je ovom prigodom Kemal Šoljić, priopćeno je iz Vlade HNŽ./HMS/

Continue Reading