Connect with us

Sinovi povijesti

VIDEO UKRAJINCI ODUŠEVLJENI: “Plenković govori ukrajinski bolje od našeg bivšeg premijera”

Drugi dan boravka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovićplenkovic-u-kijevu u Ukrajini koji se podudara s trećom godišnjicom ustanka na Majdanu, započeo je odavanjem počasti žrtvama palima za ukrajinsku slobodu i demokraciju, zajedno s premijerom Vladimirom Grojsmanom i predsjednikom Petrom Porošenkom.

Potom se premijer Plenković sastao s ukrajinskim premijerom Grojsmanom, a nakon susreta potpredsjednica Vlade Martina Dalić potpisala je, u ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum o  suradnji u području sprečavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica; Protokol Ugovoru o poticanju i zaštiti ulaganja te Protokol o izmjenama i dopunama ugovora o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima.

”Ukrajina je nama prijateljska zemlja sa 45 milijuna stanovnika, prostorno gotovo 10 puta veća, dakle postoji veliki prostor za gospodarsku suradnju”, rekao je Luka Burilović – predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

“Očekujemo da Hrvatska i Ukrajina budu snažni partneri u Europi. Možemo otvoriti još mnogo točaka ne samo u sjevernoj već i u središnjoj Europi”, kazao je Genadij Cizikov, predsjednik ukrajinske gospodarske komore.

plenkovic-dalic-kijev
Foto: Anastasiia Sirotkina

Nakon susreta dvaju izaslanstava, predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskom foruma na kojem sudjeluju predstavnici 75 uspješnih hrvatskih tvrtki te više od stotinu ukrajinskih.

U svom je obraćanju govorio o jačanju gospodarskih i trgovinskih odnosa između Ukrajine i Hrvatske te istaknuo dugu prijateljsku suradnju dviju zemalja. Ponovio je da je Ukrajina jedna od prvih zemalja koja je priznala hrvatsku samostalnost. Bliskost dviju zemalja potvrđuju mnoge zajedničke crte ukrajinskog i hrvatskog jezika, istaknuo je premijer, kao i slične povijesne okolnosti, pa čak i činjenica da je i u starom Kijevu novčana jedinica bila kuna.

„Hrvatski su poduzetnici podržali ideju o održavanju ovog foruma i s velikim  zanimanjem i entuzijazmom došli su upoznati se s ukrajinskim tržištem. Vrata suradnje su otvorena, kazao je premijer, i sada podržavam i očekujem suradnju među poduzetnicima te realizaciju konkretnih projekata“, kazao je. Nova poduzetnička mreža osnažit će hrvatsko-ukrajinske odnose, razvijati međusobno poštovanje i prijateljstvo između dvaju naroda.

Predsjednik Plenković je pozvao ukrajinske poduzetnike da ulažu u našu zemlju, naglasivši da je u rejtingu Svjetske banke Doing Business, Hrvatska zauzela 43. mjesto, dok je prije dvije godine bila na 89. mjestu. Danas je ulagačka klima puno bolja i u Hrvatsku je lakše investirati nego unazad četiri godine, kazao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Ukrajini je već prilično poznat. U 2015. njegovo se lice Ukrajincima često smiješilo s naslovnica novina. Bilo je to nakon što je postao predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za tu zemlju, nedugo nakon ruske aneksije Krima.

Suradnici Maxportala iz Kijeva, s kojima smo zajedničkih radili nekoliko tema oko afere remonta hrvatskih MiG-ova oduševljeni su hrvatskim premijerom. Plenkovića su ukrajinski novinari u Bruxellesu  proglasili najvećim prijateljom Ukrajine, a ovaj put ih se posebno dojmilo što je na otvorenju Gospodarskog foruma govorio ukrajinskim jezikom. “Plenković bolje govori ukrajinski nego nego bivši predsjednik Januković i premijer Azarov“, kaže naš suradnik iz Kijeva.

Continue Reading