Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ: Herceg Bosna je putokaz hrvatskim političarima

Ovakva BiH, konfederalno uređena, sa dva entiteta, nije moguća niti samoodrživa. Svatko tko tvrdi drugačije ili je neiskreni politički cinik ili je politička budala, izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan Hrvatske dr. Božo Ljubić, javlja  tropolje.info

Upitan hoće li i kada HNS BiH izaći sa službenim prijeedlogom o uspostavi trećeg hrvatskog entiteta Ljubić je u intervju Euroblicu kazao kako sama činjenica da ga se pita o trećem entitetu kao hrvatskom implicira da su postojeća dva srpski i bošnjački.

-Zato, nije pravo pitanje kada će HNS izaći s prijedlogom uspostavljanja hrvatskog entiteta već kada će politički predstavnici Srba i Bošnjaka pokazati političku volju da se razgovara o preuređenju BiH koji će omogućiti da se ostvari ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Kada se radi o hrvatskom stavu to, između ostalog, podrazumjeva uspostavljanje federalne jedinice s hrvatskom većinom, što je već odavno prihvaćeno i zapisano u dokumentima HNS-a BiH, kazao je Ljubić.

Upitan je li izjava kardinala Vinko Puljić da bi treći entitet trebao zakinuti i dio Republike Srpske i stav Hrvatskog Narodnog Sabora BiH , Ljubić je kazao kako u vezi s ustavnim preuređenjem BiH sa stoodstotonom sigurnošću može jedino reći da ovakva BiH nije samoodrživa.

-Zato mogu pozdraviti prijedloge koji idu ka njenom preuređenju, pod uvjetom da to preuređenje ide za tim da se pozicija tri konstitutivna naroda riješi na jednak tj. simetričan način. U tom kontekstu vidim i kardinalovu izjavu. Verujem da je moguće postići dogovor oko razgraničenja tri federalne jedinice pod uvjetom da te federalne jedinice ne smatramo kao isključivo jednonacionalne države. Jasno je da bi u svakoj od njih jedan narod bio relativna ili, pak, apsolutna većina i u tome ne vidim problem pod uvjetom da u Ustav uvedemo još jedan koncept, a to je koncept tzv. neteritorijalne autonomije za pripadnike svakog od tri konstitutivna naroda koji će se naći kao manjina u entitetu odnosno federalnoj jedinici hetero etničke većine. To bi omogućilo pripadniku svakog od konstitutivnih naroda da uživa punu konstitutivnost – pravo na rad, obrazovanje na vlastitom jeziku, informiranje, njegovanje kulturnog i nacionalnog identiteta, bez obzira na to u kom entitetu živi, pojasnio je Ljubić.

Na pitanje postoji li mogućnost „rehabilitacije“ Herceg Bosne, Ljubić je kazao kako je Herceg Bosna svoj puni legitimitet i legalitet potvrdila Wasingtonskim sporazumom kada je formirana hrvatsko bošnjačka federacija, te Daytonskim, kada je nastala BiH od Federacije i RS.

-Tako da je Herceg Bosna bila i ostala aktualna, a danas više nego ikada kao trajna inspiracija, zalog i putokaz današnjoj i budućim generacijama hrvatskih političkih predstavnika sve do ostvarenja pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, naglasio je Ljubić.

Upitan kada će se riješiti pitanje izbora u Mostaru i prijeti li Stocu slična sudbina, Ljubić je kazao kako problem Mostara i Stoca treba gledati u širem kontekstu ambicija velikobošnjačkih nacionalista i unitarista, kao pokušaj ovladavanja prostorom što nije uspjelo tijekom rata.

-Da je tako, svjedoče prijedlozi koji dolaze s iste strane da se Stolac, i čitav jug Hercegovine, uključujući i Neum, dakle većinski hrvatski prostori, proglase disktriktom. U tom kontekstu treba sagledavati pokušaje da se od Mostara i Stoca kreiraju gradovi slučajevi i da se takvima drže do ostvarenja tih ciljeva. Što se prije oslobode tih iluzija to bolje i za Mostar, Stolac i za BiH u cijelini, kazao je Ljubić. tropolje.info

Continue Reading