Connect with us

Ljubav

Večeras oko 21 sat novi potres u Zagrebu: ‘Zatresao je i moju zgradu’

Večeras u 20,49 sati novi potres osjetio se u Zagrebu, a trajao je nekoliko sekundi. Epicentar je na području Markuševca.


Prema podacima Seizmološke službe Hrvatske potres je bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara.

“Večeras, 23. ožujka 2020. godine u 20 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice”, objavili su iz Seizmološke službe RH.

To mjerenje razlikuje se od podataka koji su bili dostupni na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) netom nakon potresa.

Prema EMSC-ovim podacima potres bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara, dok je epicentar bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane.

EMSC je sat kasnije izvješće nadopunio informacijom kojom daju za pravo hrvatskoj Seizmološkoj službi: “Hrvatska seizmička mreža ima više seizmičkih stanica nego što ih imamo mi u regiji, tako da mogu preciznije locirati manje potrese nego što ih mi možemo locirati”.

EMSC

@LastQuake

Indeed the Croatian seismic network has more seismic stations than we do in the region, so there are able to locate small (M<3.5) magnitude aftershocks than we cannot locate https://twitter.com/Mrashr1/status/1242185585021857798 

Mrashr@Mrashr1
Odgovor korisniku/ci @LastQuake

Our state seismology agency recorded more than 60 officially since first devastating earthquake yesterday morning.

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce EMSC

Brojni građani istaknuli su kako su ga osjetili i da je bio jedan od jačih danas.

–  Nije bio na Bregani, nije se ništa osjetilo

– Novi Zagreb Utrina osjetio se ali slabije nego onaj ujutro i kraće

– Velika Mlaka – potkrovlje zaljuljalo. U prizemlju nisu osjetili.

–  Srebrnjak, čula se tutnjava, trešnja, staklene stijene su vibrirale

– Donja Dubrava podrhtavanje cca 5 sek

– Mi smo u podrumskom stanu, ja sam ga osjetila a svekrva pored mene nije. Drugačije se osjeti tu dolje nego kod nas u potkrovlju

– Vrapče, osjetio se poprilično i činilo se kao da je trajao malo dulje od ostalih

–  Savica, ležala sam na krevetu (stan na trećem katu), osjetila sam da se krevet njiše i zvučalo je kao kad se prozori na staroj kući tresu kad protutnji težak kamion.

– Zatresao je moju zgradu; osjetio se zapadno od Zagreba; opet je bio – neki su od komentara građana na društvenim mrežama.

Seizmološka služba HR@seizmo_hr

() 23.03. u 20:49 kod Markuševca, M2.7. Opširnije na https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba/izvjesca_o_potresu?@=1lpsw#news_45225  . Ako ste osjetili potres, molimo javite na http://www.gfz.hr/seizmologija/upitnik.php  https://www.pmf.unizg.hr/geof/seismo-dezurstva 

Slabi potres u Zagrebu

Večeras, 23. ožujka 2020. godine u 20 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema…

pmf.unizg.hr

Broj osoba koje o tome govore: 28

Zagreb je jučer ujutro pogodio potres magnitude 5,5 po Richteru. To je najjači potres u Zagrebu od 1880. godine. Materijalna šteta je velika, a u potresu je stradala 15-godišnja djevojčica.

Liječnici su se od jučer ujutro borili za njen život, ali ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić danas popodne je medijima potvrdio da je djevojčica umrla.

Megy M. /Foto:seizmo.hr

 

Continue Reading