Connect with us

Uncategorized

Usvojene izmjene vukovarskog statuta: Dvojezičnih natpisa na institucijama neće biti

Dvojezičnih natpisa neće biti na javnih ustanova i institucija u Vukovaru. Odlučila je tako većina u vukovarskom Gradskom vijeću, usvojivši izmjene i dopune gradskog Statuta prema prijedlogu gradonačelnika Ivana Penave (HDZ).

Za prijedlog kojim nije predviđeno uvođenje dvopismenih, odnosno dvojezičnih ploča na javna mjesta glasovali su vijećnici HDZ, HKS i HDSSB. Protiv su bili zastupnici iz SDSS i SNS, a SDP i HNS nisu ni glasovali o Penavinom prijedlogu, no u raspravi su njihovi vijećnici istaknuli kako su protiv takvog prijedloga.

Gradonačelnik Penava je prijedlog branio riječima da je njime dostignut maksimum prava srpske nacionalne manjine „ako se uzmu u obzir životne činjenice i faktične okolnosti u Vukovaru“, optuživÅ¡i ujedno SDP-ovu Vladu da je ovu problematiku „nametnula zlonamjerno i nepotrebno izazvavÅ¡i prosvjede, nerede…“

Istodobno, oporba smatra da predložene izmjene Statuta ne jamče veća prava pripadnicima srpske nacionalne manjine od onih koja su im zajamčena aktualnim Statutom iz 2009. godine.

Izmjenama je tako Srbima omogućeno izvođenje nacionalne himne u svečanim prigodama, nakon što se izvede himna Republike Hrvatske, kao i službena korespodencija na ćirilici, ali pri tome za svaki dokument moraju podnijeti zahtjev uz plaćanje takse od 20 kuna.

Odlučeno je i da će Gradsko vijeće jednom godišnje, u listopadu, raspravljati o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga te odlučivati o potrebi proširenja individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

S time se naravno nisu složili zastupnici Srba u GV-u, pri čemu je SDSS-ov Dejan Drakulić iskazao nezadovoljstvo što u statutu nigdje ne piše „da je upotreba jezika i pisma ravnopravna.“

SDP-ov Goran Bošnjak prijedlog izmjena Statuta nazvao je „pravnom katastrofom“, ocijenivši kako „nije u skladu s odlukom Ustavnog suda i zakonom.“

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading