Connect with us

Kultura

“Ubijeni su bili starci, žene, djeca, bili su nenaoružani, nezaštićeni, nesposobni braniti”

– Polaganjem vijenaca i molitvom u nedjelju je u selu Trusina kod Konjica obilježena 30. godišnjica zločina nad Hrvatima tog kraja, a kojeg su 1993. godine počinili pripadnici Armije RBiH.

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila, te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Član Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Marko Romić kazao je kako je jako važno obilježavati ovakve događaje i sjećati ih se.

– Ubijeni su bili starci, žene, djeca, bili su nenaoružani, nezaštićeni, nesposobni braniti se i nije bilo nikakvog razloga da ih se ubije. Isto tako, i zarobljeni, razoružani vojnici su pobijeni, što je veliko zlo. Ovakve događaje moramo obilježavati i da bismo osvijestili da zlo nikada ne spava. Ne trebamo biti naivni da će mir vladati sam od sebe i sam po sebi ako mi ne radimo na tome i zato je važno da smo danas u Trusini, ali i svim drugim mjestima gdje su se dogodila ovakva zlodjela. Važno je sjećati ih se da se više nikada i nigdje ne ponove, ali važno je i zbog žrtava, njihovih obitelji, ali i svih nas da bismo razvijali svijest o tome koliko je zapravo važno graditi mir – kazao je Romić.

Marko Romić | Foto: FENA

Župnik u Obrima i Solakovoj kuli don Marin Marić istaknuo je kako svaki zločin treba osuditi, bez obzira s koje strane on dolazio.

– Danas želim poručiti da je poruka Trusine legitimna istina i pravda u ljubavi. Kad svi budemo govorili istinu i samo istinu, napredovat ćemo i mi i društvo, a dok budemo nasjedali na izvrsne prodavače magle, nema ni istine, ni pravde ni ljubavi – kazao je don Marin.

Foto: FENA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović kazao je da je ova obljetnica opomena što je to rat i kakve užasne posljedice može donijeti.

– Žalosna činjenica je što nadležni organi, organi gonjenja još uvijek nisu procesuirali odgovorne za ove ratne zločine. Koristim još jednom priliku pozvati sve nadležne da napokon riješe ovaj slučaj kako bi ovi nesretno nastradali ljudi počivali u miru – kazao je Martinović.

Foto: FENA

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Osim polaganja vijenaca i molitve, obljetnica je obilježena i slavljenjem svete mise koju je u crkvi sv. Ante padovanskog na Žitačama predvodio don Marin Marić.

Nakon svete mise, organizirano je prigodno druženje u župnoj dvorani.

Continue Reading