Connect with us

Ekologija

U Šujici održan okrugli stol o ulozi Šujice u Domovinskom ratu

Sinoć je u dvorani Osnovne škole dr. Franje Nevistića u Šujici, u organizaciji Mjesne zajednice Šujica, održan okrugli stol o ulozi Šujice u Domovinskom ratu kao i značaju zaustavljanja tenkova u Šujici.

Govornici na okruglom stolu bili su: doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, Zagreb; Jerko Medan Mioč, branitelj i autor poglavlja “Domovinski rat” u monografiji “Župa Šuica –  150. obljetnica”, Ivanka Pašalić-Lhotak, prof.; Mate Kelava, prof. te Mijo Tokić, prof.

Doprinos Šujičana Domovinskom ratu, otrgnut je od zaborava! 9. svibnja 1991. godine, poručili su Šujičani, nikad neće biti zaboravljen. Upravo to bio je cilj javne tribine „Šujica u Domovinskom ratu“ koja se održala u prepunoj sportskoj dvorani Osnovne škole dr. Franjo Nevistić.

Nakon što su u svibnju po prvi puta obilježili obljetnicu zaustavljanja JNA tenkova u Šujici, s oživljavanjem sjećanja na Domovinski rat nastavili su i dalje. Okupivši svjedoke vremena, ali i vrhunske poznavatelje ratnih događaja, nazočnima su iz prve ruke govorili o važnosti onoga što se u ratu događalo na ovim prostorima.

„Dr. Ante Starčević je rekao – narod koji zaboravlja svoju prošlost slijep ide u budućnost! Ovo je prilika da mlađim generacijama kažemo kako Šujičani svoju prošlost nisu zaboravili, nisu zaboravili istinu kako u Šujici za razliku od nekih drugih mjesta, tenkovi nisu propušteni. Ne možemo ni zamisliti kakve bi posljedice bile da jesu..“ poručio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Ovom prilikom u Šujicu je iz Zagreba stigao doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra. U okviru predavanja o povijesnim prilikama u Hrvatskoj i BiH 1991. godine, između ostalog, poručio je:

„Događaji iz svibnja 1991. godine dokaz su kako smo mi jedan narod bez obzira s koje strane granice živjeli. Važno je stoga izboriti se da se danas u 2019. godini uči prava hrvatska povijest. Zahvaljujući ovim događajima vidim samo potvrdu Hrvata u BiH da brane svoju Domovinu.“

Prof. Ivanka Pašalić Lhotak, prof. Mijo Tokić, prof. Mate Kelava te Jerko Mioč-Medan također su bili govornici na večerašnjoj tribini. Prisjetili su se kako kažu teških, ali ponosnih vremena.

„Svaki čovjek obilježen je određenim datumima, od rođenja do smrti. Svako mjesto ima svoje važne datume, a među najvažnijim datumima za Šujicu je 9. svibnja 1991.godine.. Od prijatelja iz Kupresa, Livna i Tomislavgrada dobili smo informacije o kretanju JNA tenkovske kolone. Donijeli smo jednoglasnu odluku, ako kolona krene prema Šujici, blokirat ćemo je. Na cestu smo izvezli bager, dizalicu i sami smo goloruki izašli.. agresorskoj JNA smo poslali jasnu poruku – vi niste vojska hrvatskog naroda!“ kazala je između ostalog prof. Ivica Pašalić Lhotak, svjedokinja vremena.

„Mi branitelji, iako se danas nerijetko osjećamo izdano i poniženo, imamo izuzetnu čast što smo bili sudionici ovih ponosnih vremena. Vjerojatno bi većina nas, kada bi se povijest ponovila, ponovno izabrala uzeti pušku i braniti svoje obitelji i svoja ognjišta. Stoga je važno razlikovati branitelje od agresora. Ne smijemo prihvatiti dio krivnje zato što nas nisu uspjeli pokoriti, ne smijemo pognuti glavu, zatvoriti oči i praviti se da ne vidimo lažne domoljube i one koji žele ukopati sve ono sveto što smo stvorili!“ kazao je hrvatski branitelj i svjedok događaja u Šujici Jerko Mioč-Medan.

Sve što nije zapisano, kao da se i nije dogodilo. Iako o 9. svibnju 1991. godine kada su u Šujici zaustavljeni JNA tenkovi te time spriječen prodor prema Hercegovini i Dalmaciji, postoji malo zapisa, živi su svjedoci. Spremni su, pokazali su i večerašnjom javnom tribinom, čuvati istinu o Šujici u Domovinskom ratu, kako bi mlađe generacije poznavale povijest svog kraja i naroda. U skorije vrijeme očekuje se izgradnja spomen-obilježja na mjestu događaja, koje će ih na to uvijek iznova podsjećati.

 

MZ Šujica/Tomislavcity

Foto: mandino-selo.com

Continue Reading