Connect with us

BiH u EU

Aluminij se ponovno pokreće 1. rujna? Za oko 500 radnih mjesta potrebno je 40 milijuna maraka

Ako se realizira sve što je zacrtano, na posao bi se moglo vratiti više od 500 ljudi. Nakon sačinjenog plana ponovnog pokretanja dijela proizvodnje u Aluminiju, kreće se u potragu za otprilike 40 milijuna maraka koliko bi koštala realizacija navedenog plana.

Ako nanovo sročeni plan dizanja mostarskog Aluminija iz pepela bude uspješno realiziran, nekadašnji gigant trebao bi ponovno upaliti ‘motore’ 1, rujna ove godine, piše Dnevni list.

To je rok koji je ‘krizni stožer’ ugašene tvornice postavio za start prve faze revitalizacije, odnosno za pokretanje pogona Ljevaonice, što je označeno kao tehnički potpuno izvedivo.

Prvo anode

U planu koji je Uprava poduzeća sačinila i prezentirala ostatku ‘kriznog stožera’ u kojem osim Uprave sjede i lidera HDZ-a BiH Dragan Čović, te federalna ministrica financija Jelka Milićević, konkretizirane su i brojke. Kako navode, za pokretanje Ljevaonice bit će potrebno ‘pronaći’ oko 25 milijuna maraka, a u toj početnoj fazi na posao bi se trebalo vratiti nešto više od 200 radnika.

Mjesec dana nakon toga, 1. listopada, planirano je pokretanje pogona Anoda, što bi koštalo otprilike 10 milijuna maraka i to bi ‘otvorilo’ prostora za još stotinjak radnih mjesta.

Nakon Ljevaonice i Anoda išlo bi se u pokretanje Elektrolize,a kako saznajemo to bi koštalo dodatnih pet milijuna maraka. Ukoliko bi se plan ‘kriznog stožera’ u potpunosti realizirao, u ponovno podignuti Aluminij na radna mjesta moglo bi se vratiti više od 500 ljudi.

Tko će investirati 40 milijuna KM?

Naravno, provedba plana revitalizacije sada ponajviše ovisi od, najkraće rečeno, novca. Gdje pronaći potrebnih 40 milijuna maraka i tko će biti investitor za sada nije poznato. Po tom pitanju radit će se na više strana, sa svim vlasničkim strukturama (Vlada FBiH i mali
dioničari po 44%, Vlada RH 12%), te ostaje čekati malo konkretnije informacije oko zatvaranja financijske konstrukcije projekta ‘novog’ Aluminija.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, koji je nakon gašenja kompanije pretrpio najviše kritika, kazao je kako se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u Aluminiju te je najavio da će se nakon završetka plana restrukturiranja Aluminija, o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH.

”Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti”, poručio je Čović.

Radnici

Također, jasno da se dio radnika neće moći vratiti na posao jer će čak i uz potpunu realizaciju plana revitalizacije trećina radnih mjesta biti nepovratno izgubljena, barem u bliskoj budućnosti. Stoga je dio radnika već podignuo ‘papire’ iz administracije kompanije. Za sada je uglavnom riječ o potvrdama o stručnim kvalifikacijama što je znak da sreću u budućnosti planiraju potražiti na nekom drugom mjestu. Postoji i dio radnika koji bi uskoro mogli u mirovinu, a, navodno, njima će biti uvezan radni staž.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Bokšić kazao je kako se u petak prezentirani plan revitalizacije treba dobro proučiti, a potom će uslijediti sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene, piše Dnevni List.

Profitabilnost

S obzirom na to da je Aluminij godinama poslovao s gubitkom, zbog čega je dug narastao na oko 400 milijuna maraka od čega oko 300 otpada na električnu energiju, od ključne važnosti za novopokrenutu kompaniju će biti profitabilnost poslovanja. Na tom pitanju će se morati itekako poraditi jer ekonomski stručnjaci koji dobro poznaju svjetsko aluminijsko tržište smatraju da nema smisla ponovno pokretati proizvodnju i raditi na isti način kao i do sada.

Podsjetimo, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže. Na taj scenarij su stručnjaci upozoravali dugi niz godina, ali vlasnici kompanije nisu radili ništa konkretno da s puta u provaliju skrenu na autocestu. Tužiteljstvo HNŽ-a potvrdilo je da provodi nekoliko istraga o izvlačenju novca iz mostarske kompanije. Za sada javnosti nisu prezentirali rezultate istraga, premda se dobar dio prijava u ladicama Tužiteljstva nalazi već 5 godina.

Continue Reading