Connect with us

Sinovi povijesti

U Širokom Brijegu obilježena 71. godišnjica stradanja franjevaca od ruke partizanskih bandita

Molitvenim programom kod ratnog skloništa započetim u 16.00 počelo je još jedno obilježavanje i sjećanje na mučke zločine partizana koji su iz mržnje prema vjeri i domoljublju zvjerski ubili ,tog zlokobnog dana, sve zatekle franjevce na Širokom Brijegu. Sjećanje na širokobriješke mučenike se nastavilo u samostanskoj crkvi slavljenjem sv. mise zadušnice koju je uz mnoštvo svećenika i puka Božjega slavio provincijal fra Miljenko Šteko. Mnogobrojni vjernički puk i veliki broj svećenika pokazao je kako njihova žrtva i njihovo svjedočanstvo vjere u Isusa Krista nisu zaboravljeni niti danas nakon 71. godinu od strašnog zločina na Širokom Brijegu.

Tradicionalno, samoj obljetnici prethodila je trodnevnica priprave i razmišljanja o žrtvi koju su fratri podnijeli samo zato što su vjerovali u Boga. Sinoć na zadnjoj večeri trodnevnice dodijeljene su i nagrade natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prva nagrada pripala je glazbeniku Živku Ključi iz Mostara, koji je uglazbio pjesmu fra Umberta Lončara »Mrtva moja braćo«. Drugu nagradu dobio je bračni par Stanko i Lucija Zovko iz Pologa za zajednički rad »Pjesma o ljubavi«. Treća nagrada pripala je Ivanu Kraljeviću iz Širokog Brijega za uradak »Iz života istrgnuta stranica«.

Jučer u popodnevnim satima skupina vjernika iz Crnih Lokava pješke je stigla na Široki Brijeg. Hodočastili su od mjesnog spomenika svojim pobijenima do grobnice ubijenih franjevaca u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, povezavši simbolično time svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce.

Nijedan Širokobriježanin ne bi trebao nikada zaboraviti ovaj gnusni zločin partizanskih bandita koji su tog kobnog dana pokušali ubiti Široki Brijeg, njegovu pripadnost hrvatskom narodu, njegovu vjeru, tradiciju i svjetonazor.

Prisjećanje na zločin koji se dogodio na Širokom Brijegu:

Na današnji dan, 7. veljače, 1945. godine, partizanske su postrojbe ušle u Široki Brijeg, gdje su počinile stravičan zločin nad širokobriješkim franjevcima i pukom.
Probivši posljednje crte obrane, brojčano nadmoćna, partizanska vojska je ušla u Široki Brijeg. Okrutnim i podmuklim ubojstvom dvanaestorice fratara i više učenika, komunistička vlast, u uspostavljanju, poslala je poruku hrvatskom puku Širokog Brijega, kao i drugih krajeva, što ih očekuje.

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru.
Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svaki deseti stanovnik Širokog Brijega.

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani.
Širokom Brijegu je 1953. Godine, komunistička vlast oduzela čak i ime, nametnuvši ime Lištica po rijeci koja prolazi kroz grad. Ime Široki Brijeg vraćeno je 1991. godine.

Fotografije za čitatelje ABCportala snimio Ivan RAMIĆ
TAGOVI bpz.ba

Continue Reading