Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjedništvo HDZ BiH raspravljalo o izbornom zakonu, rtv-u, mirovinskom sustavu…

Sjednica Predsjedništva HDZ BiH održana u Kiseljaku

Predsjedništvo HDZ BiH, na danas održanoj sjednici u Kiseljaku, informiralo se o tijeku razgovora vezanim za Izborni zakon u BiH, te raspravljalo o aktualnoj problematici branitelja, reformi mirovinskog sustava u FBiH, organizaciji javnog RTV sustava u BiH te organizaciji Tajništva stranke, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Oko pitanja izmjena Izbornoga zakona, o nekim pravno-tehničkim pitanjima postoji određeni stupanj suglasnosti, ali o određenim stvarima se još uvijek raspravlja. Međuresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH trebala bi sredinom tjedna u Čitluku održati novi radni sastanak da bi se postigla određena finalizacija procesa izmjena Izbornog zakona BiH. Na sastanku bi se sada trebao dostići određeni stupanj suglasnosti na razini Međuresorne radne skupine, što bi uključivalo presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, odluku Ustavnog suda BiH za Mostar i tehnička pitanja, poput pitanja otvorenosti i zatvorenosti izbornih lista, izborni prag, zastupljenosti spolova na listama.

Na sjednici je razgovarano o braniteljskoj populaciji, koja je pogođena novim svakodnevnim optužnicama, razgovarano je o reviziji braniteljskih prava i izmjenama i dopunama zakona koji tretiraju braniteljska prava. Zaključeno je da se kriminalizacija Domovinskog rata mora zaustaviti, te zaštiti dignitet Domovinskog rata i branitelja. Također je oštro osuđen i odbačen svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama temeljenim na konstrukciji “zajedničkog zločinačkog pothvata”, koji se pokušava nametnuti zapovjednicima HVO-a i hrvatskom narodu u BiH.

Predsjedništvo je raspravljalo i o reformi mirovinskog sustava u FBiH. Svijesni teške situacije u mirovinskom sustavu, Predsjedništvo HDZ BiH podržalo je aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu FBiH za tekuće financiranje mirovina. Jedan od prvih zadataka pri reformi mirovinskog sustava je Zakon o mirovinama, koji je dio reforme mirovinskog sustava. Kazano je kako se Zakon mora dobro sagledati i analizirati, te vidjeti na koji način se treba mirovinski fond postaviti. Zaključeno je kako je neophodno prati cijeli tok izmjena ovog Zakona, te poduzeti neophodne mjere u pogledu stvaranja uvijeta za financijsku održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Raspravljalo se i o organizacija javnog RTV sustava u BiH, kazano je da se mora napraviti minimum zakonskog rješenja, koji bi bio podržan i svima prihvatljiv.

Na osobni zahtjev, na današnjoj sjednici razrješen je dužnosti glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić. Za v.d. glavnog tajnika HDZ BiH imenovana je predstojnica ureda predsjednika HDZ BiH Miljana Glamuzina. bpz.ba

Continue Reading