Connect with us

BiH

U Sarajevu obilježena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a

U povodu obilježavanja 16. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 29. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom ministra obrane BiH za politiku i planove Mijom Krešićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem u srijedu, 7. travnja 2021. godine, položilo je vijence na Rimokatoličkom groblju ”Sveti Josip” u Sarajevu.

U izaslanstvu MO i OS BiH, uz ostale su bili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda. Vijence je položilo i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH s vojnim izaslanikom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, predstavnici Ministarstva branitelja Sarajevske županije, braniteljskih udruga, Hrvatskog narodnog sabora BiH i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Tim povodom, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić prisjetio se svih branitelja poginulih u obrani Sarajeva i BiH te na značaj gajenja tradicija Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

U ovom tjednu sjećamo se utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, kao važnog datuma kada je hrvatski narod ustao u obranu Bosne i Hercegovine i njezinog kontinuiteta kao države i hrvatskog naroda, kazao je Krešić.

On je posebno izrazio nadu da će i pripadnici HVO-a Sarajevo u svom gradu dobiti dostojan spomenik.

Nakon polaganja vijenaca, u sarajevskoj crkvi svetih Ćirila i Metoda održana je sveta misa za poginule i preminule branitelje. Misu su koncelebrirali glavni kapelan OS BiH don Željko Čuturić i vojni kapelan don Ivo Jezidžić.

Središnja svečanost obilježavanja 16. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 29. obljetnice utemeljenja HVO-a održat će se u četvrtak, 8. travnja 2021. godine pred Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače u Mostaru, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Čavara: HVO dao veliki doprinos u obrani hrvatskog naroda i opstanka BiH

U povodu 29. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je u srijedu čestitku pripadnicima Oružanih snaga BiH koji baštine naslijeđe HVO-a i svim bivšim pripadnicima HVO-a.

Svim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji baštine naslijeđe HVO-a i svim bivšim pripadnicima HVO-a čestitam 29. godišnjicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

Na današnji dan slavimo utemeljenje organizacije koja je osigurala slobodu na ovim prostorima, slobodu uz svete žrtve i u nemogućim uvjetima. S ponosom se prisjećamo doprinosa koji je Hrvatsko vijeće obrane dalo ne samo u obrani hrvatskog naroda, već i u obrani opstanka Bosne i Hercegovine kao države, naše Domovine, kaže se u čestitki.

Uz posebne izraze trajne zahvalnosti i suosjećajući s bolom obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a, dodaje se, danas odajemo dužnu počast pripadnicima HVO-a koji su za obranu i slobodu hrvatskog naroda dali najvrjednije što su imali, svoje živote.

Poklanjajući se svakom poginulom branitelju, još jednom vam čestitam 29. godišnjicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, stoji u čestitki.

U Tomislavgradu i Orašju obilježena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u utorak je obilježena 29. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH, vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, izvršne i zakonodavne vlasti Hercegbosanske županije, predstavnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Doma … Nastavi čitatiU Tomislavgradu i Orašju obilježena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a

Continue Reading