Connect with us

Kultura

U Ljubuškom predstavljen roman ‘Plaču li Jeleni?’, autora fra Ante Marića

Sinoć je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom predstavljen roman „Plaču li jeleni?“ autora fra Ante Marića.

Drugo izdanje romana  govori o događajima unazad sto godina koji su pogodili Hercegovinu, točnije o vremenima kada je glad poharala Hercegovinu, te je velik broj djece, pod vodstvom franjevaca, a napose fra Didaka Buntića, prevezen u Slavoniju.

„O godinama gladi pisao sam dramu koja je profesionalno izvedena u Hrvatskom Narodnom kazalištu 1996.godine .Sada je izdan roman koji je meni posebice drag, jer govori o dječaku Marku koji prolazi sav taj put“ – kazao je fra Ante.

Naime, taj dječak je svoj put vidio kao propast,a ne spas, i on ne oprašta svojoj obitelji što ga je poslala u Slavoniju.

Dragan Marijanović jedan od recenzenata romana istaknuo je kako se u tom dijelu romana fra Ante pokazao kao dobar psihoanalitičar jer se upustio u raščlanivanje unutarnje i duševne borbe tog dječaka.

„Mi danas živimo u vremenu u kojem mladi i odrasli ljudi diljem Hercegovine i Slavonije zajedno odlaze negdje drugo. Ne iz razloga klasične gladi, ali iz neimaštine svakako, poniženja i spašavanja časti“ – kazao je Marijanović.

Iako se roman doima kao potresan, on je zapravo objektivan i  lakšim pristupom objašnjava buru povijesnih događaja koji su pratili Hrvate

Fra Ante ističe kako je roman napisao dok je sudjelovao na natječaju za pisanje sinopsisa za dugometražni igrani film „Didak“, a roman je izašao u nakladi „Naših ognjišta“ .

Continue Reading