Connect with us

Magazin

Da nije bilo “Lipanjskih zora” i generala Praljka BiH bi šaptom pala

-Da nije bilo HVO-a, Hrvatske vojske i “Lipanjskih zora”, kojom je u lipnju 1992. oslobođen Mostar, jugoistočna Hercegovina i dolina Neretve od JNA i srpskih paravojnih formacija Bosna i Hercegovina bi šaptom pala, rečeno je u sinoćnjem izadnju političkog magazina Argumenti Naše tv, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik HZ HB mr. Vlado Šoljić, bivši predsjednik Federacije i federalni ministar obrane, povjesničar Hrvoje Mandić i prvi ratni zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika u “Argumentima” su govorili o značaju “Lipanjskih zora” za obranu hrvatskih prostora, obranu Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske, te slamanje velikosrpskog projekta.

Zelenika je napomenuo kako su se Hrvati u Hercegovini i u BiH počeli intenzivno pripremati za obranu kada je počela agresija JNA i srpskih snaga na Hrvatsku, razaranje hrvatskog sela Ravno, te zaustavljanja tenkova na Pologu.

U to vrijeme Alija Izetbegović kazao je kako “ovo nije naš rat te da BiH treba ostati neutralna”.

General Slobodan Praljak jedan od najzaslužnijih za obranu i opstanak BiH

BiH nije bila neutralna samim tim što je s teritorija BiH JNA napadala Hrvatsku i da HVO – Hrvatska vojska nisu poduzeli združenu vojnu operaciju oslobađanja Mostara, Stoca i Čapljine BiH bi šaptom pala, a uz to bi JNA zauzela i jug Hrvatske, odnosno cijelu Dalmaciju, jer je tadašnji jugoslovenski ministar obrane Veljko Kadijević izdao takvu zapovjed, kazao je povjesničar Hrvoje Mandić.

Petar Zelenika kazao je kako je najzaslužniji za drugio dio operacije Lipanjske zore, kada su hrvatske snage prešle na istočnu obalu Neretve, te potisnule srpsku vojsku duboku u istočnu Hercegovinu general Slobodan Praljak.

Zelenika je govorio i o tome kako su hrvatske snage na čelu s generalom Matom Šarlijom Daidžom krenule i u debolokadu Sarajeva, ali ih je tadašnje muslimansko vodstvo na čelu s Alijom Izetbegovićem u tome spriječilo.

U emisiji “Argumenti” prikazan je i kratki dokumentarni film, koji svjedoči o tome kako je u Mostaru u vrijeme okupacije grada od strane srpskih snaga počinjen urbicid. JNA je srušila sve mostarske mostove osim Starog mosta koji je bio značajno oštećen, zapalila je robne kuće Hit i Razvitak, minirala brojne mostarske džamije, fosfornom granatom s Huma zapalila franjevačku crkvu, također su srpski snage zapalile ili razorile brojne druge objekte.

U filmu se podsjeća kako je višenacionalni krizni stožer Skupštine općine Mostar obranu rada, uz suglasnost Predsjedništva BiH povjerio HVO-u.

Govoreći o sadašnjoj bošnjačkoj politici, predsjednik HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako ona vodi razgradnji BiH./

Continue Reading