Connect with us

Sinovi povijesti

U HDZ-u jača otpor protiv Istanbulske konvencije – Plenkovićeva pozicija sve manje “sjajna”

Bura u HDZ-u zbog najave ratifikacije Istanbulske konvencije ne smiruje se. Štoviše, nezadovoljstvo raste. Tako je Zajednica utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije stranačkim tijelima uputila prijedlog za raspisivanjem referenduma na kojem bi se HDZ-ovci izjasnili o Istanbulskoj konvenciji.

Pozvali su ostale županijske organizacije da prihvate njihov prijedlog, što je ustvari poziv na pobunu protiv predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića, koji je najavio da će se Istanbulska konvencija idućeg tjedna naći na sjednici Vlade, javlja Dnevnik. hr.

Utemeljitelji ističu da su “sve odredbe Istanbulske konvencije u kojima se uistinu govori o zaštiti žena od nasilja nedvojbeno prihvatljive”, ali im smeta uvođenje pojma “rod” koji više, kako tvrde, ne bi bio podudaran s pojmom “spola”.

>>Andrej Plenković ide u nominaciju za predsjednika Europske komisije

Andreju Plenkoviću predbacuju da je u ime održavanja vladajuće većine pristao na “pritiske i ucjene”koalicijskih partnera i “požurio” s ratifikacijom.

“U javnosti, a osobito kod članova i birača HDZ-a stvoren je čvrsti dojam da naša stranka pristaje na pritiske i ucjene minornih, pa i višeznačno dvojbenih koalicijskih partnera poput HNS-a i Milorada Pupovca, kao i neopravdane zahtjeve koji dolaze izvan Hrvatske. Držimo da se tim pritiscima i ucjenama konačno treba oduprijeti i pod cijenu raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. HDZ ne smije biti talac karijerističkih ili materijalnih interesa bilo kojeg pojedinca ili skupine. Pristajanje na ratifikaciju većeg dijela članova Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a smatramo iznuđenim otvorenim upozorenjem da bi mogli ostati bez svojih položaja. I upozorenje i njegovo uvažavanje smatramo krajnje neprihvatljivim i opasnim presedanom”, navode Utemeljitelji HDZ-a iz Zadarske županije, koji traže da se ratifikacija odgodi dok se ne provede referendum HDZ-ovaca o ovom pitanju.

>>Davor Stier o Istambulskoj konvenciji: Kršćanski demokrati u HDZ-u glasovat će po svojoj savijesti

Plenkovićeva pozicija sve manje “sjajna”

Podsjetimo, zbog Istanbulske konvencije Plenkoviću su se već otvoreno suprotstavili istaknuti članovi HDZ-a: Milijan Brkić, Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Tomislav Tolušić, Damir Krstičević, Anton Kliman, Andrija Mikulić, Ivan Anušić, Darko Milinović, Zlatko Ževrnja, Josip Đakić i mnogi drugi.

>>Milijan Brkić, Ivana Maletić, Davor Štier, Darko Milinović i mnogi drugi protiv Istambulske konvencije

Bez obzira što je Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke tvrdio kako je postignut dogovor, to se izgleda nije dogodilo.

– Plenković je pogriješio što je samoinicijativno, i bez bilo kakvih konzultacija u stranci, ovu temu stavio na dnevni red. Bez obzira na njegove tvrdnje kako o tome navodno postoji dogovor, to očito nije točno. Da je imao potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća on bi to dao na glasovanje i mirno završio proces. Međutim, očito nije mogao prihvatiti poraz pa se odlučio za medijske operacije koje provodi njegov posebni savjetnik Krešimir Macan. Niti Plenković ima potporu HDZ-a za provedbu Istambulske konvencije, niti će moći samostalno slagati liste u slučaju veće krize, kako to pokušavaju sugerirati mediji.  Stoga su Macanove medijske spekulacije obični jeftini spinovi koji najviše štete Andreju Plenkoviću ali i HDZ-u kao stranci – smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Doista, više je nego očito da većina saborskih zastupnika HDZ-a nije  spremna podržati Istambulsku konvenciju, pa se sve otvorenije spominje mogućnost da o Istanbulskoj konvenciji glasuju po svojoj savjesti. U tom slučaju manji dio HDZ-a, HNS, i Pupovčevi “manjinci” izglasovali bi je s oporbenim strankama.  No, SDP je najavio da neće podržati Istanbulsku ako u njoj bude bilo kakvih ograda ili dorada, što se također spominje kao opcija. Jednako tako, sličan stav imaju i u HNS-u, GLASU, IDS-u i drugim strankama lijevog političkog spektra.

>>Ratifikacija Isambulske konvencije najveća sigurnosna ugroza za Hrvatsku od završetka Domovinskog rata

Stoga postaje sve očitije da se Andrej Plenković, sasvim nepotrebno, “uvalio” u vrlo nezgodnu situaciju.  Stoga, njegova pozicija svakim trenutkom postaje sve manje “sjajna”.

– Najprije je u Bruxellesu bio protiv Istambulske konvencije. Zatim je na izbore išao sa sloganom “Vjerodostojno”. Na koncu, forsirajući ratifikaciju vrlo dvojbene konvencije vuče poteze koje slabe poziciju Vlade i stranke, ali i sebe osobno. Zbog čega vuče tako očajničke političke poteze teško je za sada kazati – smatra Zdunić.

 

M.M.

Continue Reading