Connect with us

Glazba

Sjećate li se Starog Pjera?

Na današnji dan, prije 11 godina umro je Ivan Ivica Percl (1. siječnja 1945.-16. ožujka 2007.). Bio je jedna od najpoznatijih hrvatskih šansonjera. Pjesma „Stari Pjer“, koju je godinama s velikim uspjehom izvodio, prema podacima Croatia Recordsa najprodavaniji je domaći naslov svih vremena. Autor glazbe i stihova bio je Đorđe Novković, koji je ovu pjesmu uvrstio među tri svoja najveća uspjeha.

Percl se bavio i skladanjem, karikaturom, a i slikarstvom.

Hrvatski branitelji poglavito su mu zahvalni jer je često nastupao u humanitarne svrhe, a pjevao je, kao malo tko, u svim najznačajnijim gradovima i mjestima stradalim u hrvatskom Domovinskome ratu. Čak je i jedan CD posvetio ljudima koji su bili prvi kad je trebalo.

Tijekom 1970-godina bio je jedan od najpopularnijih pjevača bivše Jugoslavije. Objavio je brojne singl ploče, ali svega nekoliko albuma, od kojih je jedan posvetio i Gradu Zagrebu.

Bio je član i nekoliko popularnih rock grupa, poput čuvenih „Robota“, s kojima je snimio i pjesmu „Mramor, kamen i željezo“.

Za svoj umjetnički rad primio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i orden Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Za ovog velikog hrvatskog umjetnika, koji nas je prerano napustio, kažu da je bio svjedok običnosti svakodnevnog života i malih ljudskih sudbina.

 

Mladen Pavković

Continue Reading