Connect with us

Ekonomija

U cyber napadu na RTV HB uništeno 100.000 datoteka

Kako je Hrvatski Medijski Servis jučer izvijestio Radiotelevizija Herceg-Bosne u četvrtak i petak bila je žrtva cyber napada.

-Za sada nepoznati počinitelji “upali” su u naš IT sustav, nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na našim serverima. Srećom, brzom reakcijom naših djelatnika u tome su samo dijelom uspjeli, objavila je danas Radio-televizija Herceg Bosne.

Nakon, napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100 000 raznih datoteka.

-Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče život naših ljudi na ovim prostorima, kažu u RTV HB.

Napominju kako je pričinjena šteta neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem.

-Uništen je dio ogromnog truda i rada naših djelatnika u proteklih nekoliko godina. Također, zbog napada koji je trajao dva dana naša web stranica bila je privremeno nedostupna, a velikim naporima i zalaganjima naših djelatnika tv i radio programi su emitirani sukladno predviđenoj programskoj shemi, ističu.

Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na Hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće, poručuju.

RTV Herceg Bosne, naglašava kako će i dalje svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima donositi objektivne i pravodobne informacije i u tome ih, ističu, nitko neće zaustaviti.

-Ovaj napad učinit će nas još jačim, naglašavaju.

Gledateljima, slušateljima i čitateljima zahvaljuju na pruženoj potpori.

RTV Herceg-Bosne danas je zbog cyber napada podnijela prijavu protiv N.N. osobe MUP-u HNŽ te Krim odjelu PU Mostar, a u ponedjeljak i Federalnoj upravi policije./HMS/

Continue Reading