Connect with us

Uncategorized

U BiH moguće liječenje tumora jetara bez operativnog zahvata

U UKC-u Tuzla, prvi put u BiH, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetara bez izvođenja operativnog zahvata. Radi se o tzv.etanolskoj ablaciji tumora jetara pri kojoj se izravno u tumor pod kontrolom ultrazvuka ubrizga određena količina apsolutnog alkohola. Nakon provedenog tretmana dolazi do odumiranja stanica tumora i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Kako je priopćeno iz UKC-a Tuzla, sama procedura traje 20-ak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor nestane. Prema prof. Nerminu Salkiću, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva i na odabranu skupinu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izliječenje ili značajno produženje života pacijenata, koje se mjeri godinama. Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetara ili jetrene metastaze koji nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići izvan granica BiH.

U timu koji je napravio ovu proceduru sudjelovali su akademik prof. dr. sc. Enver Zerem, prof. dr. sc. Nermin Salkić te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su s Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju sudjelovali dr. Halid Mahmutović, dr. Dženita Mešić-Ahmetašević te med. tehničar Adis Kavgić, priopćeno je iz UKC-a Tuzla. bpz.ba

Continue Reading