Connect with us

Scena

TRUMP BIRA SURADNIKE, Newt Gingrich mogući novi državni tajnik, evo tko je još u igri?

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump bira kandidate za ostale vodeće pozicije u administraciji nakon što je političkog insajdera Reincea Priebusa imenovao šefom osoblja Bijele kuće, a ‘jastreba’ i outsidera Stephena Bannona za glavnog savjetnika.

Reince Priebus, predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora i prijatelj predsjednika Kongresa Paula Ryana, mogao bi Trumpu pomoći da popravi narušene odnose s vrhom Republikanske stranke. No, Trump je izabrao i Stephena Branona, bivšeg šefa ultrakonzervativnog portala Breitbart News i voditelja kampanje, za svog stratega i glavnog savjetnika. U priopćenju je naveo da će Brannon i Priebus kao ravnopravni partneri raditi na transformaciji savezne vlade.

Izbor te dvojice najbližih suradnika mogao bi razljutiti dio Trumpovih birača. Oni najzagriženiji, koji su računali da će Trump održati obećanje o ‘isušivanju močvare’ u središtu političke moći u Washingtonu, mogli bi biti razočarani izborom Priebusa, javlja HRT. Tradicionalniji republikanci pak mogli bi biti nezadovoljni imenovanjem žestokog Bannona za jednu od ključnih funkcija u Bijeloj kući. Demokrati su oštro kritizirali Bannonovo imenovanje.

“Njegovim radikalno desnim, antisemitskim i mizogoničnim stavovima nema mjesta u Bijeloj kući”, napisao je na Twitteru zastupnik Adam Schiff.

Izabrani predsjednik i njegov tranzicijski tim moraju donijeti još niz ključnih odluka, uključujući izbor članova vlade i čelnika saveznih agencija. Među onima koji se spominju su bivši predsjednik Kongresa Newt Gingrich kao mogući državni tajnik ili ministar zdravstva, Stephen Bradley, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, kao ministar obrane, nekadašnji gradonačelnik New Yorka Rudi Giuliani kao ministar pravosuđa i bivša guvernerica Aljaske Sarah Palin kao moguća ministrica unutarnjih poslova tropolje.info

Continue Reading