Connect with us

Kultura

Tko stoji iza štanda Pro Sarajevo koji službenu zastavu hrvatskog naroda iz BiH podmeću kao „nelegalnu i nacionalističku“

Kao i mnogi Hrvati iz BiH zaprepašten sam „protjerivanjem“ zastave i znakovlja hrvatskog naroda iz BiH sa štanda Hrvatske udruge Velebit iz Friedrichshafena na Bodenskom jezeru tijekom netom završenog Interkulturelle Stadtfest, točnije dvodnevnog, 30. po redu, međunarodnog festivala poznatijeg kao Dan stranaca.

Piše: Dr. Jure Burić, Fenix magazin.de

Čitajući ono što ovih dana prenose hrvatski mediji, a što nigdje nije demantirano niti se o tome dosad oglasio Grad Friedrichshafen, ne mogu se načuditi kako su njemački organizatori festivala nasjeli na navode kako je službena zastava hrvatskog naroda „nelegalna i nacionalistička“.

Također jednako začuđuje i uklanjanje sa hrvatskog štanda prospekta grada Vukovara sa slikom Vukovarskog vodotornja i spomen križa iz Vukovara.

Premda organizatori festivala nisu otkrili tko je sve to prijavio, riječi voditelja štanda Pro Sarajevo u Friedrichshafenu, izvjesnog g. Zorana Arvaja „iz Vukovara“ (?), kako je on prošle godine pisao gradonačelniku gradu Friedrichshafena jer mu je, kako je izjavio, zasmetalo prošlogodišnje postavljanje na hrvatskom štandu zastave hrvatskog naroda iz BiH, a koju on smatra „nelegalnom i zabranjenom“, dosta toga otkriva.

Iz razgovora koje je imao sa ljudim sa hrvatskog štanda, oni prenose kako je g. Arvaj rekao da “Hrvati u BiH ne postoje”, “da su to Bosanci katolici” te da zastava koju oni nazivaju hrvatskom je zastava „nacionalističke paradržave Herceg-Bosne koja je ukinuta“.

Ako je to sve tako rečeno, u što ne sumnjam nakon već viđene antihrvatske histerije koja se provodi i nameće od manjeg dijela (na nedavnim izborima) poraženih struktura iz Sarajeva, onda je jasno odakle vjetar puše.

Naime, uočljivo je kako te strukture traže i pronalaze, ne samo u svjetovnim već i čak i u crkvenim strukturama Hrvata iz BiH, ljude koji će, poput dijela Bunjevaca u Srbiji, i u BiH zanijekati svoje hrvatsko podrijetlo i reći kako „u BiH nema Hrvata, već su to sve bosanski Katolici“.

Ne znam kakvu vezu ima voditelj štanda Pro Sarajevo u Friedrichshafenu, gradu prijatelju Sarajeva, sa tim bošnjačkim strukturama koje uglavnom dolaze iz redova SDA, ali jasni su ciljevi nijekanja svega Hrvatskog u BiH, pa time i hrvatskog naroda i njegove zastave koja je bila i bit onakva kakva je i danas.

Drugo, Herceg Bosna kao politička tvorevina koja je obranila Hrvate u BiH nije prestala postojati jer se prihvaćanjem Daytonskoga sporazuma stopila, bolje rečeno postala sastavni dio Federacije BiH, a poslije i institucija Bosne i Hercegovine, čime je i formalno nastavljeno njezino funkcioniranje. To bi trebao znati i g. Zoran Arvaj koji se, kako čitam, lažno predstavlja i kao vukovarski branitelj.

Ne znam ima li voditelj štanda Pro Sarajevo g. Arvaj i hrvatsko državljanstvo, ali ako ima držim kako bi Hrvatska protiv svih onih koji rade protiv interesa hrvatskog naroda i države trebala krenuti u postupak oduzimanja hrvatskog državljanstva. Nitko ne brani Arvaju i njemu sličnima da se izjašnjavaju kako hoće, ali kao hrvatski državljanin ne možeš nekažnjeno raditi protiv svog naroda i protiv interesa države Hrvatske.

Nadam se da se g. Arvaj i njemu slični, koji za sebe kažu da „nisu Hrvati već bosanski Katolici“, neće protiviti ovom mom prijedlogu hrvatskim vlastima o oduzimanju državljanstva svima onim koji dijele hrvatski nacionalni korpus i ne priznaju hrvatski narod, a ni zastavu hrvatskog naroda iz BiH.

Vjerojatno će takve „prodane duše“ dobiti pljesak, odobravanje i ushit od svojih antihravtskih nalogodavaca za svoje (ne)djelo, možda bude i drugih nagrada, ali moraju upamtiti kako cinkanje i izdaja svoga naroda nikad nisu vrijedni nijednoj plaći ni nagradi. To se uvijek osvećuje, a nadam se ovaj put i oduzimanjem hrvatskog državljanstva, što bi bila pristojna kazna.

NAPOMENA: Dr. Jure Burić je poznati dubrovački liječnik, sudionik Hrvatskog proljeća i ratni povjerenik Hrvatske vlade za jug Hrvatske, prvi župan Dubrovačko-neretvanski i bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabor do njegovoga ukinuća./HMS/

Continue Reading