Connect with us

Kultura

Hebrang komentirao zapaljive detalje o slučaju s Rojsom: ‘U ratu sam samo njega sretao po šumama’

Hebrang komentirao zapaljive detalje o slučaju s Rojsom: ‘U ratu sam samo njega sretao po šumama’

Autor: Dnevno.hr/S.V.Srijeda, 05. srpnja 2023. u 17:16

 

Daleko iza medijskih kulisa, između generala Ljube Ćesića Rojsa i Hrvatskog generalskog zbora rasplamsan je sukob koji će zasigurno eskalirati u večerašnjoj Bujici.

Naime, Rojs u srijedu navečer gostuje kod Velimira Bujanca, a sasvim je izvjesno da će mu glavni cilj biti predsjednik HGZ-a Marinko Krešić koji je na posljednjoj sjednici naprasito odlučio o izbacivanju Ljube Ćesića iz udruge iako je bio jedan od njezinih osnivača.

Rojs kreće u “napad” na Krešića

Rojs će u emisiji, doznajemo, potegnuti pitanja Krešićevog “podrijetla imovine, sumnjive svjedodžbe pravnog fakulteta, sumnjive invalidnosti” i još dosta toga, dok je Marinko Krešić (s druge strane) – potpuno zatvoren za medije i nesklon ikakvom komentiranju ovih navoda.

 

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang koji je kao pričuvni general bojnik Hrvatske vojske prije dvije godine dao neopozivu ostavku u Hrvatskom generalskom zboru, jedan je od najboljih poznavatelja prilika unutar ove krovne braniteljske udruge.

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Hebrang: “Ta ekipa je neozbiljna, takav HGZ na ne treba”

“General Marinko Krešić bio je moj pomoćnik u vrijeme kada sam bio ministar obrane i ne čini mi se zgodno komentirati izravno njega, no za početak ću reći  – takav Hrvatski generalski zbor nam ne treba. Ta ekipa koja je tamo ostala vrlo je neozbiljna. Izbaciti Rojsa vrlo je neozbiljno jer je riječ o jedinom generalu koji je u toj udruzi imao svrhu. Bio je najangažiraniji, a ako hoćete, Rojs je ujedno i jedini general kojeg sam ja u vrijeme Domovinskog rata sretao po šumama. U šali me zvao ‘šumski ministar’, no šalu na stranu. Neopisivo puno je činio za Hrvatsku, čini to sada i vjerujem da će to činiti do smrti. Posljednji je koji čuva politiku dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Najdosljedniji je i izbacivanjem njega, HGZ poručuje: odričemo se te politike.

Opisujući Rojsov ratni angažman, Hebrang kaže:

 

“Dovoljno je reći da je svojom 66 pukovnijom izgradio cestu preko Dinare kojom smo za vrijeme Oluje ušli u Knin. To je napravio Rojs. Čak i da je napravio samo to, a učinio je mnoštvo toga, ta je cesta imala presudnu važnost. Izbacivanjem generala s brojnim ratnim zaslugama, posljednjeg čuvara istinskih vrijednosti Domovinskog rata – Krešić je napravio ogromnu grešku.”

Foto: Davor Pongracic/CROPIX

“Krešić se trebao ispričati”

Andrija Hebrang nam otkriva ako je sa generalom Krešiće posljednjih dana pokušavao uspostavit kontakt, međutim:

“Dva tjedna sam mu pokušavao objasniti da u HGZ-u ne slijede dobre situacije. Rekao sam mu da su ova zbivanja krajnje neozbiljna za jednu tako politički jaku udrugu koja bi, između ostaloga, trebala promovirati i moralne vrijednosti. Predložio sam mu da se javno ispriča za susret sa Džemalom Merdanom i da objasni kako nije znao da je ovaj bošnjački general pod teškim optužbama za zločine nad Hrvatima BiH. Ja sam osobni svjedok zlokobnih Merdanovih naredbi o pokolju Hrvata u Lašvanskoj Dolini, pa podsjećam, upravo zbog tog i takvog Merdana je Krešić ušao u sukob s Rojsom kojem je, jasno, ovaj susret bio neprihvatljiv. Ali, Krešić nije pristao na ispriku. Umjesto toga, vrlo nekorektno je izbacio Rojsa,

Govoreći o HGZ-u, Hebrang se prisjeća njihovih aktivnosti koje su “potpuno neprihvatljive”:

Neprihvatljive aktivnosti HGZ-a

“Primjerice, potpuno ravnodušno su gledali Bandićevu nakanu da odlikuje Budimira Lončara, a svi znamo tko je on. Imao sam trosatno izlaganje u HGZ-u, no oni su reagirali mlakim, zakašnjelim i nejasnim priopćenjem. Također sam svake godine ukazivao na ogromne propuste o načinu vođenja sistematskih pregleda hrvatskih branitelja i inzistirao da se pokrene to pitanje. I to je izostalo. Umjesto da bude stjegonoša obrane branitelja i nauka dr. Tuđmana koji nas je poveo u oslobodilački rat, HGZ je postao šutljiva struktura koja nam, ponavljam, kao takva nije potrebna.”

Foto: Darko Tomas/CROPIX

Hebrang Krešićevu diplomu smatra upitnom

Na ponovljene upite ima li kakve spoznaje o “nečasnim radnjama” generala Marinka Krešića, Hebrang kaže:

“Jedna od inkriminacija je njegova diploma i to govorim s velikom odgovornošću. Naime, kada sam 1998. godine došao na poziciju ministra obrane, sređivao sam arhivu i dokumentaciju, pa sam tom prilikom primijetio da njegove diplome nema. Zamolio sam ga da je priloži jer su svi drugi to već napravili. Pitao me ‘želim li onu iz Banja Luke ili Mostara’. Pretpostavljam da će se o tome malo više pričati i dokumentirati večeras u Bujici.”

 

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.Srijeda, 05. srpnja 2023. u 17:16

Continue Reading