Connect with us

Kultura

Tjedni komentar…. Šta nije jasno? Dragan Čović je moj Predsjednik u BiH, po Ustavu Vrhovni Zapovjednik je Predsjednik Republike Hrvatske i dodjeljuje Odličje, a suglasnost za dodjelu Odličja potpisuje Ministar branitelja Republike Hrvatske.

Sjetih se izjave Ivana Mikulića Ivote, pripadnika IV Splitske brigade “od kada sam sebe uhvatio u laži, više nikom ne virujen”  pa evo istinu da kažem, više od deset godina ima kako smo podnijeli zahtjev za Odličje, jer smatramo da smo zaslužni kao Prva dragovoljačka postrojba a nitko dugi niz godina nije  to isticao osim nas,  niti se bunio kad smo prezentirali dokumente i vojne knjižice, kako bi legitimno dokazali Prvu postrojbu. Prva postrojba je “dite” koje se rodilo  19.7.1991. u Knešpolju kao Prva dragovoljačka postrojba  i bliznakinja Beta postrojba za posebne namjene 14.9.1991. godine, to je činjenica.  Ne ulazeći u pojedinačne  razloge, danas čujem mnogo komentara, “zašto on, zašto oni, zašto tad” i slično… Javljaju se pitanja “pa gdje smo mi?”
Mogu samo kazati, svaki zapovjednik se bori za svoju vojsku, kako u ratu tako i u miru, a posebna odgovornost je biti “Prvi” kad Prvi zapovjednici nisu među živima.  Zato, nikad ne zaboravimo činjenicu da su Prve dragovoljačke postrojbe  utemeljene po nalogu  ratnog Predsjednika Franje Tuđmana, ratnog Ministra obrane svih Hrvata Gojka Šuška i HDZ-a Široki Brijeg.  zatim svi koji imaju potrebu i argument mogu ući u proces  dodjele Odličja, Poskoci im neće negodovati, naprotiv pomoći će.
Logično se samo postavlja pitanje …u čemu je problem kad Poskoci trebaju dobiti Odličje, neki nezadovoljnici negiraju sami sebe ili šta drugo kazati… “dite” se rodilo (kao Prva postrojba), i znakovito brzo (zbog ratnih uvjeta ) postalo punoljetni snažni otac (gardijska brigada)…..
I put oko svijeta počinje prvim korakom, e upravo je utemeljenje Prve postrojbe, prvi korak u obrani Doma i Domovine.  Nejasan je otpor i negodovanje nekih na činjenicu da  nije bilo negodovanja kada je  taj isti Predsjednik Republike odlikovao  HVO Brigade, HVO Zborna područja  i još  zaslužnih brigada. Institucija Republike Hrvatske je Predsjednik, ima ovlasti i odgovornosti. Mi branitelji kao vojska u miru promatramo sve osobe koje dolaze u funkciji Predsjednika Republike Hrvatske kao Vrhovnog zapovjednika  oružanih snaga Republike Hrvatske i izvan domovinskih Hrvata. Predsjednik je naš Vrhovni zapovjednik. Samo da podsjetim,,,, mnogi ranije su mogli koristiti svoje ovlasti, ali nisu jer su pogodovali interesima Bošnjaka, kako drugačije shvatiti zašto nisu, ako znamo kako Bošnjaci. Patriotska liga i Zelene beretke negiraju HVO. Znamo i zašto, jer smo se prvi organizirali i obranili svoj dom i Domovinu.

 

Da objasnimo i ulogu Odjela za branitelje u ovom našem “procesu dodjele Odličja “..Odjel za branitelje u tom sazivu ( voditelj Slavko Marin) pri HNS-u  na počecima našega “zahtijevanja za status ” dao je Prvoj postrojbi Poskoka punu potporu, ali nisu mogli ništa konkretno učiniti, kazali su nam “borite se, imate našu potporu”. Sastanku, kad smo dobili suglasnost za početak traženja, su nazočili: Krešo Ćavar, Zoran Bilać, Darinko Perko i savjetnik ministar pravde FBIH Mate Jozića. Poštujemo institucije i sličan stav i danas očekujemo kada je voditelj ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić. Proces prijema, razmatranja i odlučivanja je završen. Odličje će.biti uručeno  na blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu.
Da ne nagađam razloge negodovanja pojedinih, obradimo još jednu temu… Hrvatski narodni sabor u Travniku na dan 28.10. 2000. godine…..sjećate li se Poskoci i Kažnjenička bojna, dvije postrojbe pupčanom vrpcom vezane. Kome smeta istina…Još jedna činjenica koja mnogo govori o poskocima, nađite mi jednog poskoka  koji je potpisao ili dao suglasnost Miji Aniću za regrutaciju u Vojsku “alijanse”…..Znate dobro da HDZ nije dao nikome suglasnost za takve potpise (to je izdaja )  I još nešto….29.10.2000. godine je Thompson pjevao u Novom Travniku, sjeća li se možda netko tko je “obljepio” grad plakatima i tko je organizirao  motoriste, bajkere da uđu u Travnik sa Stijegom  Domovine, zasigurno ratnici Novog Travnika znaju. Djela govore… zato molba svima kako i Božji zakon kaže “ako ne možeš kazati dobro…ne govori”
Dragi hrvatski branitelji i hrvatski narode, pozivamo vas da zajedno obilježimo Prve dane i Prve korake, Prvo rođenje domovinske obrane  u zajedništvu i prijateljstvu. Odličje ćemo primiti u ime naših pokojnih Prvih zapovjednika i svih poginulih i umrlih Poskoka a  pohranit ćemo ga tamo gdje mu je mjesto, tamo gdje je naš korijen, stablo i krila  svehrvatskog bitka. Dođite na Blagdan Velike Gospe u Široki Brijeg, naše zagovornice i  majke zaštitnice koja nas je sačuvala u ratu, sačuvat će nas i u miru od naših  razjedinjenja,  Vidimo se u Crkvi na Širokom Brigu, na istom mjestu gdje smo  blagoslovljeni ćemo primiti i Odličje.
Predsjednik Odbora za  prijem Odličja Poskok bojne
Poskoci HVO Široki Brijeg
Obilježena 22. obljetnica utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe HVO-a u Širokom Brijegu – Jabuka.tv
Široki Brijeg: Mimohodom sa stjegovima ratnih postrojbi obilježen Dan hrvatskih branitelja / Bljesak.info | BH Internet magazin
Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading