Connect with us

Kultura

Tjedni komentar… Zahvala Domovini Republici Hrvatskoj i aktualnom Predsjedniku Zoranu Milanoviću na uručenom Odličju Prvoj dragovoljačkoj postrojbi u Bosni i Hercegovini Poskok bojni Poskoci HVO Široki Brijeg

Svaki komentar je suvišan, zato hvala Vam Predsjedniče Republike Hrvatske i Vrhovni Zapovjedniče Oružanih snaga RH i izvan domovinskih Hrvata.
U specifičnim uvjetima smo organizirali  događaj uručenja Odličja,  kako neki branitelji kazaše ” 2023 kao i 1991 jednako prepoznašmo mogući i ispravan put”… Ustav svake zemlje treba poštivati i braniti, kako Bosne i Hercegovine tako i Republike Hrvatske, a dnevne politike zanemariti. Ovaj svečani događaj je zahtijevao zajedništvo svih, radi branitelja i Prvih postrojbi…. narodni interes treba biti iznad dnevne politike….
Jasno kako svaka organizacija u takvim situacijama graniči sa nemogućom misijom. Loša procjena postaje stvarnost i kao takva se prihvaća, a proces realizacije vodi samo jedan cilj…ISTINA  o Prvoj postrojbi koja je registrirana u srpnju 1991 … Odličje zaslužujemo. Proces predlaganja, razmatranja, usvajanja i dodjele je dug i zahtjevan. Kako je u životu prepoznato, uvijek jedan ustrajni pojedinac teret nosi i vjeru ima. Mnogima je izgledalo kao “uzaludan i promašen trud” Ističem kao najbitnije Ministarstvo branitelja RH, odnosno aktualni Ministar Tomo Medved je stavio svoj potpis kako bi zahtjev išao  u Ured Predsjednika Milanovića. Kontakt sa Postrojbom  preko ratnog Zapovjednika koji je morao proći provjere, a prva i najvažnija provjera je 19.7.1991 u Knešpolju. Logično…Predsjednik organizacijskog Odbora je  Prvo dragovoljac i utemeljitelj iz 1991 kojeg su tog ljeta Gospodnjega  u blizini Crkve ispod “Bakamuše” u Marušića suvogradama izabrali za Prvog ratnog Zapovjednika postrojbe demokratskim putem  nazočni Prvi dragovoljci.(Rejonski Stožer Kočerin)  Izabrani Prvi ratni zapovjednik je postavio pitanje  “Ima li  tko protiv?”  nije bilo takvog glasa, a  nakon tišine se začuo vojnički raport “Prihvaćam, biti vam Zapovjednik, i sad vam kažem… jedno je sigurno, neću vas izdati nikada. Imenujem svoje do zapovjednike: (sad pokojne) Franu Kovačića i Gojka Ivankovića” Nazočni Miljenko Mikela Kraljević je bio Član Kriznog stožera Široki Brijeg  i jedini živi dozapovjednik moj(Zamjenik)…

Zoran Milanović u Širokom Brijegu odlikovao pripadnike HVO-a

Ratni zapovjednik Poskoka odbio primiti odličje iz ruku predsjednika  Milanovića - Cronika

Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta

Odlikovana Poskok bojna HVO-a učestvovala u ratnim zločinima u Jablanici | BiH Vijesti | Al Jazeera

drugi Vod se utemeljio zahvaljujci Braci Mandic Dragi i Mari Britvicanima Knežepoljanima Gračanima a i/Polozanima( u Grabovoj Dragi izabran za Zapovjednika Vlado Ćavar)
3.Vod Blatski Uzarici Jarani Biogracani i Ljutodocani Pokojni Stanko Lovric Oblo Zapovjednik Zamjenik Mate Zovko iz Jara
Postrojba “BETA” je utemeljena 14.9.1991. godine, također u Knešpolju.(Zapovjednik(sad Pokojni general)Miljenko Lasić-MIĆA zamjenik Vlado Pavković
To su dvije satnijee koje su se Prve dragovoljno odazvale i utemeljile a zovu se Prva dragovoljačka postrojba u BiH  Poskok bojna Poskoci HVO Široki Brijeg.
Ne zaboravljamo rezervnu policiju i Mjesne zajednice, svi oni nose svoju snagu dragovoljnosti, hrabrosti i domoljublja, i zaslužili su Odličja. Svi koji imaju podatke i dokumenta trebaju se uključiti i istim (našim) putem tražiti.
Čast nam je i zadovoljstvo biti Prva postrojba koja je dobila Odličje, posebno radi pokojnih branitelja i pokojnih Zapovjednika  pukovnika Mladena Skoke Bilog (prva satnija) pokojnog generala Miljenka Lasića Miće ( druga satnija)  Prva i Druga satnija su temelj Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne Poskoci.
VIDEO: Predsjednik RH Zoran Milanović odlikovao Poskok bojnu, nitko ispred Grada i Županije nije došao! « OTPOR.Media
Odličje smo zaslužili i Odličje se ne odbija ( ako itko o tom razmišlja)
Posebna zahvala generalu Rojsu i generalu Marekoviću  na suradnji i stručnoj potpori, Bez njihove operativne pomoći zasigurno ne bi bilo Odličja. Naravno najveća zahvala Predsjedniku RH gospodinu Milanoviću, koji je za svaku  izmjenu imao razumijevanje te doprinio uspjehu, protokolarno, državnički.  Hvala svim članovima Organizacijskog odbora, pokazali su organiziranost i spremnost kakva treba biti za svakog  Prvog branitelja ratnika.  Službeno, protokolarno se vratila  Institucija Predsjednika RH na mjesto kojem pripada.Nikada više u povijesti se neće ponoviti da  neki “neozbiljni” zapovjednik istupi sa izjavom kako Predsjednik Republike Hrvatske nije njegov Predsjednik, ako se i pojave takvi nikada neće biti u službenom protokolu.
Organizacijski odbor za Odličje Poskok bojne se zahvaljuje svima koji su dali potporu našem najvažnijem događaju, Poskoci ne zaboravljaju prijatelje, a poseban bratski odnos smo definirali sa Uredom Predsjednika Republike Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu. Poskoci su na raspolaganju u svako vrijeme ( vječni prijatelji) organizacijski, protokolarno i kako god zatreba Uredu Predsjednika RH za BIH ( od Neuma do Orašja)
Hvala uvaženim dionicima ovog svečanog događaja, hvala  svima na logističkoj potpori, gradonačelniku Miri Kraljeviću, zatim Željku Spajiću na logotipu Poskoka, poklon pozivnicama, hvala svim medijima, od srca hvala našoj TV Herceg Bosni što je u cijelosti prikazala naš program prijema Odličja. Posebna zahvala svim Poskocima. Neka vas čuva dragi Bog uz pozdrav “zajedno u ratu, zajedno u miru, uvijek Prvi”.
Predsjednik OO za prijem Odličja Poskok bojne
Poskoci HVO Široki Brijeg
Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading