Connect with us

Kultura

Tjedni komentar… U Posušju obilježena 29. godišnjica osnutka postrojbe HVO-a ”Ante Bruno Bušić”

U nedjelju je u posuškom Gracu obilježena 29. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe pukovnije i 1. Gardijske brigade HVO-a Ante Bruno Bušić.

Obilježavanje je započelo služenjem svete mise u župnoj crkvi svetog Franje Asiškoga za sve poginule pripadnike ove postrojbe koju je predvodio župnik fra Valentin Vukoja.

Nakon svete mise obilježavanje je nastavljeno kod spomenika poginulim “Bušićima”. Intonirana je himna hrvatskoga naroda te održana minuta šutnje.

Vijence pred spomen obilježjem poginulim pripadnicima položili su predstavnici Udruge Bušića s obiteljima poginulih i ratnim zapovjednicima, predstavnici braniteljskih udruga HV-a i HVO-a, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja RH te pripadnici Oružanih snaga BiH. Činu polaganja cvijeća i paljenju svijeća pristupili su i ostali prijatelji postrojbe.

Uslijedila su prigodna obraćanja. Ispred organizatora nazočnima se obratio predsjednik Udruge pripadnika postrojbe Ante Bruno Bušić pukovnik Josip Duspara koji je pozdravio sve nazočne i uputio čestitke svim članovima postrojbe.

Svake godine prisjećamo se na ovaj dan godina Domovinskog rata. Domoljublje, nesebična odanost, hrabrost, snaga i neizmjerna ljubav, vjera u Boga i bolju budućnost , sve su to bili pokretači naših branitelja tih godina. Oni su sebe dali za ovo što imamo danas. Bez njih, njihove borbe, ni nas ne bi bilo! Današnji skup dokaz je zajedništva i međusobnog poštovanja, zato neka ovo okupljanje ostane naše trajno sjećanje na dane ponosa i slave ove elitne hrvatske postrojbe, zaključio je pukovnik Duspara.

Nazočnima su se još obratili ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja RH Darko Nekić.

Ove godine, na zahtjev predsjedništva Udruge, po odluci bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Spomenicom Domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu, posmrtno je odlikovan Tomislav
Penava. Odlikovanje Republike Hrvatske primila je Ljubica Penava, majka odlikovanog.

Postrojba “Ante Bruno Bušić” bila je prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je bila osnova 1. Gardijske brigade ”Ante Bruno Bušić”.

Riječ je o postrojbi koje je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a preko 500 pripadnika je ranjeno, priopćeno je iz Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading