Connect with us

Ekonomija

Tjedni komentar….. sudbina HVO postrojbi je isključivo u rukama hrvatskih političara.

Svaka ovlast ima svoju odgovornost,  brigadir Iva Tadić odlučuje tko su hrvatski heroji a tko “teroristi” …dođe vrijeme kada moraš jasno ukazati na posljedice “odlučivanja” a nevidljiva borba traje, što zbog neupućenosti, ignoriranja ili Bog zna čega  oni koji odlučuju nisu svjesni posljedica.  U svojim rukama drže  i istinu i neistinu. Zbog evidentne opasnosti za hrvatsku braniteljsku istinu i povijest  javno se obraćamo brigadiru Ivi Tadiću  u ime Odbora za branitelje HVO Široki Brijeg, Prvih dragovoljačkih postrojbi Poskoci i Prve postrojbe za posebne namjene Beta Široki Brijeg.
Da pojasnimo, sve Općine koje su prepoznale prijetnje su se samo organizirale, ustrojile svoje dragovoljačke prve postrojbe i postrojbe za posebne namjene.  Negiranje i brisanje postrojbi je ogromna prijetnja hrvatskom narodu i krivotvorenje povijesti, te smo (ponovo Prvi) organizirali Inicijativni odbor za priznanje postrojbi kao organizatora otpora od agresije. Cilj ovog organiziranja je ostvariti jednaka prava obje braniteljske /boračke komponente u Federaciji, a konkretno sačuvati istinu o Domovinskoj povijesti i temeljima HVO BIH.
Istina je kako su se do 08.04.1992. objedinile sve samoorganizirane hrvatske postrojbe u HVO kao i muslimanske u Armiju BiH.NoTra - Tadić: Zakon o razvojačenim podržavamo, ali bit će problema unutar županija
Uvaženi Brigadiru Tadić, imate odgovornost realizirati zadatak. Jasno je da ste ključni političar zajedničkog projekta Uredbe  oko organizatora otpora (dodjele odličja organizatora otpora)  javnosti je dostupno i gostovanje  na FTV-u (Tadić i Pinjuh)  a bili ste i u užem timu predlagatelja zajedničkog tima ( HVO i Armije) a zasigurno znate kako Ustav Federacije BiH jamči jednaka prava branitelja HVO i Armije. Neshvatljiva nam je “mlakost” za probleme opstojnosti postrojbi HVO-a u Prijedlogu Zakona o Organizatorima. Svjesno ili ne, vi nas proglašavate teroristima, odnosno realizirate planove AID-a  o UZP-u. Vidljivo je kako časnici vojske Federacije odlučuju o vremenu u kojem nisu bili Prvi, možda je tu izvor “mlakosti”. Npr. general Vojske Federacije Martin Frančešević je Član Odjela za branitelje pri HNS-u i Član Zajedničke komisije  Organizatora otpora a nikad nije ovu temu stavio na Dnevni red niti problematizirao popis bez postrojbi HVO-a, niti reagirao na utvrđene datume (svi koji su se prije tog datuma organizirali su teroristi )
                                                 

 

Prišivka Vojska Federacije Bosne i Hercegovine Federacija Armija BIH

Uvaženi Brigadiru Tadić, sve braniteljske Udruge Široki Brijeg su zahtijevale da se Prijedlog o Organizatorima otpora HVO vrati u Odbor za branitelje pri HNS-u a Središnjica Udruga dragovoljaca i veterana HVO HZ HB  je javno iznijela svoj stav. Zanimljivo da Voditelj Odjela za branitelje pri HNS-u  general Vlado Džoić (također general vojske Federacije)  nije upoznat sa ovom problematikom, prijedlozima, popisima, imenovanjima i sl.  Logično pitanje se samo od sebe postavlja… Može li se na Odjelu za branitelje pri HNS-u raspravljati o braniteljskim pitanjima i Prijedlozima Zakona koji se serviraju u Federaciji BiH.
Uvaženi Brigadiru Tadić, možda si u pravu zašto nisi poslao Zahtjev na Odjel za branitelje pri HNS-u  već na Predsjedništvo HNS-a jer u odjelu za Branitelje odlučuju generali vojske Federacije BiH a ovo je nacionalno braniteljsko  pitanje  i odluku donose ratni zapovjednici, generali HVO-a, nacionalno osvješćeni, ne odustaju od istine i nisu mlaki. Svjesni AID-ovih planova i osjetljivi na svaku zamku. Verificiranje Prvih postrojbi je korijen opstojnosti istine o obrambenom domovinskom ratu. Dragovoljačke postrojbe su temelj temelje HVO-a i obrane Hrvatskog naroda.
Uvaženi Brigadiru Tadić,  znaš kako se “sječa” hrvatskih zapovjednika učinila 2000-te godine (Alijansa) i vrijeme nakon Alijanse je vrijeme novih zajedničkih časnika, zapovjednika, generala na temeljima bošnjačko hrvatske vojne doktrine ( očito s prevladanim osobnim vojnim osjećajima)  I još jedna napomena, prije Alijanse je Udruga dragovoljaca i veterana HVO HZ HB  je bila paritet  JOB (jedinstvena organizacija boraca) i tada smo imali rasprave i isti stav koji je zastupao Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO HZ HB, general Miro Grabovac Titan.
Uvaženi Brigadiru Tadić,  čestito i časno zastupaj naš stav, postrojbe moraju imati jednak status i prava (odličja)  U protivnom nam  definiraš  UZP jer smo prvi stali u obranu svoga doma i branili neovisnost BiH i tri jednakopravna narod
Zovu me Sjećanja”Utemeljenje prve Dragovoljačke Postrojbe”19.07.1991 | Bpz.ba
Autor objave: Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading