Connect with us

Kultura

Tjedni komentar… pita me mala Šimušina: “Zašto povjesničar Lučić iskrivljuje istinu o Domovinskoj povijesti? Zašto to dopuštaju Prvi dragovoljci zapovjednici postrojbi, ratnici, pa svima je znano kako su postrojbe temelj temelja obrane opstojnosti Hrvata u BiH a nikako bivše službe, morate se očitovati”

 Dužnost nam je  razumljivo i transparentno braniteljskim riječima obrazložiti svima koji čitaju…prvo iz čega crpim  pravo pisanja i zalaganja za istinu je činjenica da smo svjedoci vremena, a osobno školovan za novinara nisam. Najvažnije je da poruka koju šaljemo dođe pravovremeno do svakog zainteresiranog čitatelja. Osjećam dužnost na vrijeme reagirati i time možda neke  krive puteve ispraviti  uz  pomoć svih dobronamjernih ljudi koji se nađu na tom putu..I hvala im na razumijevanju.  Nekad se krivo shvaćena  reakcija razjasni susretom i obrazloženjem konteksta, cilja i posljedica. U tom načinu djelovanja mi Prvi dragovoljci i zapovjednici dragovoljačkih postrojbi smo povezani prisegom “zajedno u ratu, zajedno u miru” branimo istinu o Domovinskoj povijesti.
Naši portali su naslonjeni na mladost koja se školuje, volontira i  na taj način spoznaje istinu o Domovinskoj povijesti. U izobilju domoljublja i rodoljublja a sa malim materijalnim naknadama, zasigurno samo takve i privlačimo. Mnogo je mladih koji su na  krivim smjerovima obrazovanja, možda nikad neće biti angažirani u tim svojim zvanjima pa evo jedan prijedlog našeg vjernog portal- pratitelja iz Amerike: Krenite sa upisom novih generacija na Sveučilište u Mostaru  “MEDIJI I PROJEKCIJA” (sve u jedan- novinar, tehničar, fotograf i sl….mala Šimušina je to studirala na Malti)…. na razmišljanje nadležnim i odgovornim za obrazovanje hrvatske mladeži.
 A sad o obilježavanju 31 obljetnice  HZ HB
Čista desetka Predsjednik Glavnog vijeća  prof Ivo Čolak, jasan i prepoznatljiv. Predsjednik HNS-a Dr, Čović Prvak hrvatskog naroda kakvog trebamo u ovim zamršenim vremenima za političku opstojnost Hrvata u BiH  Ambijent, organizacija, dekoracija, sudionici sve pet… potvrđuje i mala Šimušina uz pitanje.. “tko je tu od utemeljitelja HZHB i generala HVO?”  Objasnio sam….kraljice Ivan Rogić, ne daje izjave ali je 31 godinu zaredom predsjednik HDZ Jablanica,  zatim Milan Lovrić, on je još u  alijansi  pa nije za naše portale. Što se tiče generala…. nazočni su generali Ivo Lučić,  Vlado Džoić i Zvonko Sesar  Bat … što ti je mladost uvik ima pitanja….. Po završetku na stepeništu se nađoh sa generalom Džoićem,razmjena informacije o točki Dnevnog reda na sjednici Odjela za branitelje pri HNS-u o jednakim pravima postrojbi HVO sa postrojbama Armije BiH. General je pojasnio kako nema saznanja nikakvih o Prijedlogu Zakona ni  o organizatorima otpora BIH   niti je kao Glavni tajnik u tom vremenu bilo kakve ovlasti davao, niti imenovao komisiju. A pogotovo da nikad nije dobio zahtjev od Predsjednika Kluba Hrvata u Parlamentu FBIH da se uvrsti u dnevni red i raspravlja o posljedicama za Hrvate i učinku prijedloga na HVO postrojbe.  Korektno Generale…moja isprika. samo to ponovite na sjednici Predsjedništva HNS-a radi  istine, radi se o vrlo bitnim podacima.  Slažem se kako ima elemenata i moje krivnje za sve napisano, ali također na Sjednici Predsjedništva HNS-a kažite kako član te Komisije general Martin Frančešević, ispred Organizatora otpora HVO, sjedi u Odjelu za branitelje pri HNS-u  kojem ste  voditelj.
Vlado Džoić: Hrvatski narod u BiH nije zaboravio pomoć koju je dobio od HDZ-a | HDZ - Hrvatska demokratska zajednica

 

NoTra - Tadić: Zakon o razvojačenim podržavamo, ali bit će problema unutar županija

Čvrsto stojimo iza stava  ja i svi koji su me ovlastili za zastupnika, kako je ovo nacionalno pitanje i treba biti predmet analize, rasprave i zaključka Odjela za branitelje pri HNS-u.Ako je to brigadir Iva Tadić doživio kao pritisak, žao mi je , očekivat je da svi iz braniteljske strukture prepoznaju crvenu crtu ispod koje nije moguće šutjeti.  Brigadir Iva Tadić je od početka u ovom predmetu, a vjerujem kako je na terenu već doživio posljedice šta znači HVO bez postrojbi. Primjera radi već u njegovoj županiji ako braniteljima treba bilo kakva potvrda trebali bi je tražiti od Patriotske lige ili Zelenih beretki…. to su posljedice konstrukta HVO bez postrojbi, a da ne pominjem datume samoorganiziranja postrojbi….čist teren za UZP terminologiju.  Ali kako bilo da bilo generale Džoiću kao Prvi u Odjelu dužnost Vam je štetu popraviti i Zakon o organizatorima otpora korigirati na taj način da postrojbe Armije i HVO  budu u jednakom položaju što se tiče prava i odličja. Očekivati je jedinstven stav u HNS-u , tu sjede i članovi ratni zapovjednici koji će biti podrška našem stavu, a vjerujem kako će svi prepoznati apsurdnu situaciju i korigirat je. Bitno je kako o ovakvim pitanjima trebamo biti svi jedinstvenog stava, a zaboraviti na pojedinačne probitke i dobrobiti. Kod položaja postrojbi HVO nema kalkulacije.

Netraje onaj ko je jak,jak je onaj koji traje

Ulična moda 2020-2021: ne-trivijalni stil ulice i ulice

Mala Šimušina -Mediji i Proekcija -Malta

 

 ….kako mala Šimušina sve snima i prati, na kraju sam kazao povjesničaru Ivi Lučiću  kako su temelj HZHB i HVO-a POSTROJBE, a svaka Općina se samoorganizirala i ima svoje postrojbe/organizatore otpora. Evo podatak koji je  na neki način skriven 31 godinu….Za utemeljenje Prvih dragovoljačkih postrojbi Poskoci, Poskok bojne i postrojbe Beta Kažnjeničke bojne nisu znale službe državne  “bezbjednosti” ni naše ni njihove, a tada su bile zajedno. To je najveći uspjeh Hrvata u BIH, samoorganiziranje u legalne i legitimne postrojbe… danas, 31 godinu nakon utemeljenja, tvrdim  “Službe nisu temelj temelja HVO-a ni HZ HB već postrojbe hrvatskog naroda u BiH
Autor objave: Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading