Connect with us

BiH

Tjedni komentar ………bitka za jednakopravnost tri naroda u BiH……..

..Uvijek kad želim pisati osjećam kako ta tema traži posebnu priču za sebe. Redovito se javi kušnja koja se ponavlja.

Prisjetimo se izbora u Mostaru.

Odlučujuća bitka za hrvatski narod koju je predvodio predsjednik Čović i HDZBiH. Dobili smo tu bitku, imamo Gradonačelnika i muk, ništa se ne događa, ponovo karte na stol, sljedeća bitka svih bitaka izborni zakon u kojem će biti osigurana jednaka prava za tri naroda čiji su politički predstavnici potpisali Sporazum koji garantira jednaka prava kroz kostitutivnost naroda.

Sad malo “stanimo na loptu”

Jednakopravnost tri naroda je kolektivno pravo svakog naroda na predstavničku demokraciju, kroz koju se ostvaruje demokratsko pravo pojedinaca da bira i bude biran.
Ovu bitku mora voditi najjači i najmudriji, Prvi među jednakima, od svog naroda demokratski izabrani Prvak. A da bi sve bilo najsnažnije i najmudrije potrebno je jedinstvo naroda. Kako smo najmalobrojniji svaki glas je važan i nismo u mogućnosti dozvoliti “osipanje”
Temelj svih temelja je zajedništvo u okviru Hrvatskog narodnog Sabora.
Sjetih se izjave pokojnog Josipa Katalinskog “ma nemojte me napadati, ne mogu dva puta biti heroj. Bio sam heroj u Frankfurtu, dao gol u majstorici za Svjetsko prvenstvo”
Razmišljajući isto…. Predsjednik Čović je postao heroj otvorivši “čavlima amandmana zakovanu” poziciju hrvatskog naroda u BiH
Potrebno je veliko strpljenje i mudrost jer prepoznata pravila “moćnika” koji “nude” dva rješenja uz “mrkvu i bič” i scenarij iscrpljujuće bitke.
Zbog svega navedenog jako je važna mudrost i istrajnost Prvaka hrvatskog naroda, ali i druga dva naroda. Ovisno o ishodu heroj ili ne.
Sjetih se jedne situacije na gradilištu kojoj sam nazočio kao mlad šef,
sjednici investitora i glavnog  izvođača sa nama izvođačima radova, koji su tražili potpis za uredno izvršene radove, onako kako je ugovoreno. Priložili smo dnevnik građevinske knjige, ispostavljenih situacija, a naš financijski i tehnički direktori (poput naših pojedinih političara) su nestrpljivo pitali kad će biti potpisane ” naše”, a dobili su odgovor “načeli ste temu i to je uspjeh, moramo o tome zajednički razgovarati”

Ne traje onaj ko je jak. jak je onaj koji traje

Poziv Mladeži HDZ-a BiH na zajedništvo mladih i hrvatskog naroda 7.  listopada | Đaka city - Čapljina portal

Upravo Predsjednik Čović je “načeo temu” izbornog zakona o kojem treba razgovarati i iznaći rješenje koje će biti potpisano.
Ovo je bitka naroda a ne pojedinaca i  zbog toga je jedan od ključeva uspjeha strpljenje, a nužan je nadzor sebe i suradnika kako bi se oslobodili umišljenih autoriteta, koje treba obuzdati i spriječiti  u nazočnosti bilo kakvim bitnim sastancima.
Apeliramo na vođe hrvatskih oporbenih političkih opcija da se ne uključuju u samostalna rješenja (poučak Prvakinje o ishodu nepromišljene bahatosti) koja vas eliminiraju iz hrvatskog političkog korpusa.
Mudrost ne miješanja Prvaka u niže razine unutarstranačkih “događanja” običnom čovjeku je neshvatljiva, ali ta ista “mudrost” neće dozvoliti nacionalne razlaze i uvažit će svaku datu različitost unutar Hrvatskog narodnog sabora.
ANALITICKI TIM BPZ
VODITELJ TIMA
MLADEN LJUBIC VAJTA

Continue Reading