Connect with us

Business

HDZ BiH: Pronaći održivo rješenje koje otklanja svaki oblik diskriminacije

U organizaciji veleposlanstva SAD-a u BiH i veleposlanika Nelsona održana je videokonferencija na temu reforme izbornog zakonodavstva na kojoj su nazočili Posebni predstavnik EU u BiH Sattler, šefica misije OSCE-a Kavalec skupa s članovima oba doma kolegija PS BiH; zamjenikom predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda PS BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućom Zastupničkog doma PS BiH Borjanom Krišto I zamjenikom predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Denisom Zvizdićem.

Današnji online sastanak poslužio je kao platforma za nastavak razgovora na temu sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva BiH koja treba otkloniti svaki oblik diskriminacije u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova. Još jednom je potvrđeno kako je ova godina presudna kada su promjene ključnih odredbi u pitanju. Također, političko rješavanje pitanja Grada Mostara i uspostava funkcionalne zakonodavne i izvršne vlasti savršen primjer i motiv za postizanje političkog dogovora i u kontekstu Izbornog zakona BiH. Uz formirane radne skupine na razini FBiH u procesu je i formiranje interesorne radne skupine na razini države BiH  koja treba pratiti tempo i dinamiku razgovora federalne razine.

Također, stav legitimnih hrvatskih predstavnika jest da je u tome paketu reformi nužno napraviti i reformu aktualnog nelegalnog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje je postalo duboko ispolitizirano tijelo koje djeluje direktno po naputcima određenih politika i jednog naroda što je krajnje nedopustivo.

“U razdoblju koje je ispred nas očekujem intenzivne razgovore bez bilo kakvih maksimalističkih ciljeva s bilo čije strane. Ključne sudske odluke Međunarodnog suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH obvezuju nas da omogućimo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje kandidature svima. To je ključ našeg budućeg dogovora.

Također, imamo i jasan stav kada je u pitanju uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Da bi ta institucija imala kredibilitet njihovi članovi moraju biti birani po zakonu. Trenutno imamo situaciju da ovo tijelo provodi naloge jedne politike ili jednog kabineta što je krajnje nedopustivo. Pojedini njihovi članovi pišu analize i daju prijedloge koje su u svojoj suštini neustavne. Ako ta institucija, postavljena mimo svih zakonskih okvira, treba biti uključena u ovu vrstu razgovora onda sam jako zabrinut za cjelokupan proces”, istaknuo je na današnjoj videokonferenciji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ- BiH i HNS-a dr. Dragan Čović.

Continue Reading