Connect with us

Ekologija

Tjedni braniteljski komentar…ne krstite dicu prije rođenja

Odavno sam iskusio kako nije dobro istinu znati, a posebno  o njoj pisati. Ali kako reče did “kako ću ti šuteć kazat”

Svjedok sam povjesnih događaja kada je skup HDZ Široki Brijeg bio zabranjen a Zdenko Ćosić preuzeo ulogu organizatora skupa i obznanio Ivanu i Rajku ( “ja sam organizato”) Na utemeljiteljskoj skupštini je izabran Anđelko Mikulić za Prvog predsjednika HDZ Široki Brijeg, a povijest je zabilježila slavne riječi tog istog Anđelka “Vi radite kako mislite a ja ću raditi kako mi srce nalaže” (nakon sjednice Skupštin općine Široki Brijeg, uzeo razglas i izišao na balkon i izgovorio čuvene riječi) Bog zna zašto ali bio sam svjedok sva tri događaja, u Knešpolju 19.7.1991 zajedno sa Krešom Ćavarom i pok. Mladenom Skokom smo organizirali i time utemeljili Prve dragovljačke postrojbe u BiH Poskok bojna. Uvijek treba istaći uz suglasnost ili potporu HDZ BIH Na tom sastanku je nazočio pok Jure Skoko predsjednik Izvršnog odbora HDZ Široki Brijeg. Ključna Odluka koja je tad usvojena “zapovjednici će biti oni koje izaberu vojnici” i i tada sam imao čast i odgovornost biti Prvi zapovjednik (demokratski izabrani) Prisgu sam dao i kazao kako ne znam mnogo više od njih,ali zajedno možemo sve. Moju izjavu “Zasigurno jedno znam, nikad vas neću izdati” su često ponavljali.
Vođen tom prisegom pišem danas.
7.5.1991 su zaustavljeni tenkovi JNA i “dogodio se narod”  Taj dan je dan Organizatora otpora hrvatskog naroda, koji je 8.4.1992 organizirao i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) a važno naglašavam kako bi parirali drugoj vojnoj komponenti  a kako bi crpili ista  braniteljska prava iz ovog razdoblja otpora ( i njihove postrojbe daju organizatore Patriotska liga kao prva dragovoljačka postrojba, mi pariramo sa našom Prvom dragovoljačkom postrojbom Poskoci – Poskok bojna, nositeljem svim općinskim Prvim  dragovoljačkim postrojbama ) Zelenim beretkama (jedinica za posebne namjene) parira Prva dragovoljačka postrojba za posebne namjene “kažnjenička bojna ” sa svim drugim HVO postrojbama za posebne namjene. Znači da budem jasan, jednaka prava  pripadnicima HVO kao i  pripadnicima Armije BiH.
Ovih dana se komentira o “Danu branitelja HVO” Želim kazati kako moramo jasno definirati kako je 18.9.1991 početak agresije JNA i pogibije Ludviga Pavlovića, pripadnika i utemeljitelja Kažnjeničke bojne u Posušju Studenim Vrilima. To je zajednički dan koji je potvrdio i Zastupnički dom Herceg Bosne i zastupnički dom Federacije BiH.
Domovinska povijest je jedna i nemojmo je mijenjati, uzmite Statut Prvog Sabora Udruge  dragovoljaca koji jasno kaše kako bez utemeljiteljske skupštine  se ništa ne može mijenjati. Takvu Odluku je donio Sabor na Prvom zasjedanju u Kosači 18.9.1995 godine (kojem sam nazočio) a kada sam radio u Središnjici  ( napomena: nakon Širokog brijega  i Skupštine Utemeljitelja Udruge Drgovoljaca HR-HB u Hotel Parku nikad više se nije održala niti jedan SKUPŠTINA Utemeljitelja pa kakve odluke mogu biti sukladne Statutu, a Udruga dragovoljaca i veterana HRHB (MOSTAR “Zahvaljujući Predsjedniku Udruge i Prvom Ratnom Zapovjedniku Grada Mostara Brigadiru Petru ZelenikiPrvi zapovjednik obrane Mostara: ''Najrađe bi popio ono što i Praljak'' / Bljesak.info | BH Internet magazinje jedini pravni sljedbenik Sabora Utemeljitelja jer nije mjenjala ni ime ni Statut )
Naredni Predsjednik Udruge dragovoljaca treba biti iz Mostara, a Središnjicu vratiti u sastav Mostarske Udruge.Dragovoljaca HR-HB(A Statutarno Rjesit i Mostarsku Udrugu po Statutu Skupštine Utemeljitelja da Predsjednik se imenuje po dužnosti koju je obnašao a ako ne želi sljedeći po Obnašanju Dužnosti iz Ratnog vremena.
Mladen Ljubić Vajta
voditelj analitičkog tima BPZ

Continue Reading