Connect with us

BiH u EU

Svjedoci jednog vremena – Ramsko jezero

Suha jesen i oštra zima doveli su do naglog opadanja Ramskog jezeraSvjedoci jednog vremena - Ramsko jezero i izrazite potrošnje vode zbog proizvodnje energije u HE Rama. No ono što ostavlja modro jezero iza sebe niti malo nije nalik onoj ljepoti koju mi, osobito mlađe generacije, poznajemo i u njoj uživamo, piše rama-prozor.info.

No, svako „zlo“ nosi i nešto dobro pa tako i ova umjetna hidroakumulacija posljednjih mjeseci pomalo, iz dana u dan, izranja dio po dio nekadašnje ljepote Rame, one Rame koja je u jednom trenutku umrla, raselila i sakrila svu svoju ljepotu u dubinama svoje vlastite nemoći.

Tužni, prazni, polomljeni i vodom konzervirani panjevi nekadaÅ¡njih gracioznih stabala (vrba, voćnjaka, hrastova…) svakodnevno izranjaju iz vodenih dubina. Iako njihovo okruženje izgledom podsjeća ne neki nepoznati planet, neku pustu i divlju zemlju, možemo samo zamisliti kako je to nekada izgledalo.

I pitamo se, Bože moj koliko je tu smijeha pušteno? Koliko je tu samo pjesme i gange otpjevano? Koliko je kosa poklepano u njihovim hladovinama? Koliko je odmora bilo na putu prema Šćitu i svetoj misi?

Kako je samo malo potrebno da se uruši i opustoši cijeli jedan mali „svemir“ kao što je naša Rama nekada bila.

Unatoč svemu i ovakvo jezero ima svoje čari i svoje ljepote. Nadamo se da će tu ljepotu prepoznati i vaše oko jer ona i jest u oku promatrača.

Pogledajte fotografije i snimke koje smo za vas priredili kao podsjećanje na neka stara vremena koje nam ove zime predoči naše Ramsko jezero.

Continue Reading