Connect with us

Uncategorized

Sveta stolica o krizi na Bliskom istoku

Nemojmo nemoćno gledati bliskoistočne krize; radimo ujedinjeni za miroljubivo rješenje sukobâ – potaknuo je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, govoreći na raspravi održanoj 23. srpnja u Staklenoj palači u New Yorku, posvećenoj stanju na Bliskom istoku i posebno palestinskom pitanju.
Pred Bliskim istokom okrvavljenim brojnim sukobima koji se stalno pojačavaju, ne možemo ostati nemoćno gledati, s ruba igrališta. Nadbiskup je ustvrdio da međunarodna zajednica, nažalost, izgleda kao da se privikla na sukobe na tim prostorima, i još uvijek ne uspijeva dati odgovarajući odgovor.

Posebno što se tiče Sirije, predstavnik je Svete Stolice istaknuo da humanitarna kriza koja pogađa više od pola stanovništva, zahtijeva obnovljeno zauzimanje od strane svih, kako bi se došlo do političkoga rješenja sukoba. Toj velikoj zemlji prijeti potpuno uništenje, – dodao je nadbiskup – a zbog takve stvarnosti valja staviti na stranu posebne interese, kako bi se dala prednost interesima Sirije i njezinih građana.

Na tom prostoru, kao i u Iraku, sve više napreduju teroristička djela koja izvršava samozvana Islamska država – primijetio je potom nadbiskup. Riječ je o izazovu koji se ne odnosi samo na tu regiju, nego na čitavu međunarodnu zajednicu koja je pozvana surađivati u svrhu zajedničkoga cilja, kako bi se suprotstavila tom terorističkom zlu koje svoje aktivnosti širi u više zemalja. Osim toga, kriza je prouzročila milijune izbjeglica u Libanonu i Jordanu, kojima je hitno potrebna solidarnost svih ljudi. Posebno za zemlju cedrova – dodao je nadbiskup – Sveta Stolica želi da ubrzo riješi sadašnje razdoblje institucionalne nestabilnosti, koja je povezana i s dužnošću predsjednika republike koji nije izabran već više od godinu dana.

Ne zaboravljajući patnje čitavih narodâ, nadbiskup je podsjetio na teškoće u kojima žive kršćani, kao i druge vjerske skupine i etničke manjine, a zbog kojih su mnogi primorani, pa i silom, napustiti svoje domove. Smanjenje kršćanske nazočnosti veliki je gubitak za cijelu regiju – primijetio je stalni promatrač pri Ujedinjenim narodima. U tim su područjima kršćani nazočni već stoljećima, i nadaju se da će moći nastaviti surađivati sa svojim sugrađanima u izgradnji skladnih društava, radeći za opće dobro, kao promicatelji mira, pomirenja i razvoja.

Nadbiskup Auza je također izrazio zadovoljstvo zbog iranskoga nuklearnog dogovora između te zemlje i skupine 5+1, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velike Britanije, Kine, Rusije i Njemačke. Osim toga, spomenuo je i potpisivanje općega ugovora između Svete Stolice i Države Palestine, 26. lipnja. To pokazuje napredak koji je posljednjih godina postigla ta zemlja, kojoj su Ujedinjeni narodi dali status promatrača kao zemlje nečlanice.

Želja je Svete Stolice – napomenuo je nadbiskup – da taj dogovor bude poticaj za postizanje rješenja između dviju država, završavajući dugi izraelsko-palestinski sukob, te da dade dobar primjer za dijalog i suradnju u slojevitoj bliskoistočnoj stvarnosti. U tom je smislu nadbiskup Auza podsjetio na riječi pape Franje, koje je izrekao tijekom hodočašća u Svetu zemlju prošle godine, kada je potaknuo da se iznađe hrabrosti za trajni mir. Vatikanski je predstavnik na kraju ponovno napomenuo da mirovni postupak može napredovati jedino ako zainteresirane strane izravno pregovaraju, uz potporu međunarodne zajednice.

M.M.tropolje.info

Continue Reading