Connect with us

Uncategorized

OBAMA U ZEMLJI PREDAKA: Postoji razlog zašto je moje ime Barack Husein Obama

Američki predsJednik BarCak Obama pohvalio je danas ekonomski i poslovni potencijal Afrike, prvog dana pojsete Keniji, zemlji svojih predaka, i položio vjenac na mjesto bombaškog napada na veleposlanstvo SAD 1998, u kome je poginulo više od 200 ljudi, prenosi Tanjug.

“Afrika je u pokretu…Ljudi se dižu iz siromaštva, prihodi rastu i srednja klasa se uvećava”, rekao je Obama na Globalnom poslovnom samitu u Nairobiju.

Obama je kazao da je Kenija ostvarila “nevjerojatan napredak” od njegove posljednje posjete, prenosi BBC.

“Kada sam bio u Nairobiju pre 10 godina, on je izgledao drugačije nego što izgleda danas”, naveo je Obama.

Američki predsJednik je u svom govoru najavio milijardu dolara investicija od američke vlade, kao i američkih banaka, fondacija i filantropa, od čega će polovica biti usmjerena na podršku ženama i mladim ljudima, za koje je Obama istaknuo da se suočavaju s najvećim preprekama kada pokušavaju započeti posao.

Obama je u petak uvečer doputovao je u Keniju, zemlju svojih predaka, prvi put otkako je na funkciji lidera SAD.

Večer je proveo u susretu sa svojim rođacima, pošto je njegov otac rodom iz Kenije koju je napustio kao mladić da bi otišao studirati na sveučilištu na Havajima.

“Ovo je osobno za mene. Postoji razlog zašto je moje ime Barack Husein Obama”, poručio je američki predsjednik.

Pred današnji službeni sastanak s kenijskim predsjednikom Uhuru Kenijatom, Obama je položio vijenac na mjesto bombaškog napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju 1998.

Više od 200 ljudi, uključujući 12 Amerikanaca i 34 zaposlenih u veleposlanstvu, poginulo je u napadu, za koji je odgovornost pripisana Al Kaidi.

U simultanom bombaškom napadu na američko veleposlanstvo u Dar es Salamu u Tanzaniji, poginulo je 11, a ranjeno 70 ljudi.

Dužnosnici SAD su priopćili da će jedna od tema Obaminog boravka u Keniji biti suradnja u borbi protiv terorizma i jačanju sigurnosti.

Kenija je meta napada militantne grupe Al Šabab sa sjedištem u Somaliji, koja je početkom ove godine na sveučilištu u Garisi, ubila 148 ljudi.

Nakon posjete Keniji, Obama će otputovati u Etiopiju, gde će biti prvi američki lider koji će se obratiti Afričkoj uniji. tropolje.info

Continue Reading