Connect with us

Ekonomija

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Grude

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Grude, koja kao službeni datum uzima 18. studenog – dan općine, dan ZHŽ-a, kao i dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne i sjećanja na Grad heroj svih Hrvata, Vukovar.

Nakon polaganja cvijeća na grob pokojnog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana u Gorici te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, uslijedilo je otkrivanje spomen obilježja povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća koja je otpočela himnom svih Hrvata „Lijepom našom“ i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorila je predsjednica Franka Zorić te izvijestila o radu vijeća kroz proteklu godinu a potom se nazočnim obratio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Načelnik Grizelj je govorio o realiziranim projektima i svemu urađenom u protekloj godini, te budućim planovima. Naglasio je kako općina Grude nema značajnijeg datuma od 18. studenog te kako s ponosom baš na ovaj dan, dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Gradama, i ova općina proslavlja svoj Dan. Također, najavio je nastavak ulaganja kako u infrastrukturne projekte, za koje očekuje i značajniju podršku sa viših razina vlasti, tako i u razvojne, kulturne, gospodarske i sportske projekte i mlade.

Predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, čestitao je svima koji žive hrvatsko biće, hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, čestitao je 30 obljetnicu  uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne te svim žiteljima na području općine Grude dan Općine i dan Županije Zapadnohercegovačke.

„Vrijeme 1999. godina i ovo današnje vrijeme je uveliko različito. Ostalo je još puno stvari koje trebaju biti poveznica, pogotovo nama u Hercegovini, kako bi sve ono što smo ostvarili u Republici Hrvatskoj kroz Domovinski rat prenijeli i u ovo vrijeme, u Bosni i Hercegovini, da svoju domovinu zaštitimo utjecem hrvatskog političkog djelovanja, od Posavine, Središnje Bosne, pa do naše Hercegovine, istaknuo je.

„Snaga zajedništva hrvatskog bića koju imamo, šalje s ovoga mjesta u Grudama, svima onima koji danas, u iskušenju vremena jedne duboke krize, i političkog i svakog drugog djelovanja u BiH, da ovdje žive Hrvati, da razmišljaju o svom domu, svom narodu i svojoj domovini. To je nešto što je prevažno i to moramo danas kazati ovdje, zbog mladih ljudi“, poručio je predsjednik Čović.

„Danas je najvažnije govoriti o onome što jesu vrijednosti organiziranja hrvatskog naroda. Osporavalo se na mnoge načine, međutim današnja pozicija hrvatskog naroda, i političko pregovaranje je puno bolje, nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina, i to treba jasno kazati. Ne skrivati se iza problema i iskušenja koja danas imamo ispred sebe. Drugačije je danas sjediti za pregovaračkim stolom, nego što je to bilo prije 30 godina. Sjetite se vremena hrvatske samouprave i svakog drugog vremena. Danas iza nas stoji Republika Hrvatska, stoji Vlada Republike Hrvatske i njen predsjednik, ministar vanjskih poslova, Sabor, predsjednik Republike Hrvatske, različite političke opcije koje na sličan način šalju poruku o Bosni i Hercegovini i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. To se vidno prenijelo na mnoge predstavnike međunarodnih institucija koje bi prije 7 ili 8 godina potpuno drugačije pričali o FBiH, RS-u i hrvatskom narodu u BiH, kao djela ovog Washintonskog sporazuma koji je malo drugačije postavio okvire u BiH“, kazao je predsjednik Čović uz napomenu da upravo to sve daje vjeter u leđa onima koji pregovaraju da Hrvati ostvare onaj minimum, a to je da se izmjenama Izbornog zakona dobije mogućnost za legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domovima naroda i na drugim razinama vlasti kako je predvidio Ustav BiH.

Govoreći o projektima, predsjednik Čović je kazao kako će sve razine vlasti nastaviti pratiti sve planove i projekte koje općina Grude ima ispred sebe.

Continue Reading