Connect with us

Scena

SVE O MIMOHODU

DOZNAJEMO: Vojna parada u Zagrebu koštat’ će 16,5 milijuna kuna, na njoj će biti 3.000 vojnika, 200 vozila i 24 letjelice! (FOTO)

Autor: D.Boroš

Dnevno prvi donosi trasu cijelog mimohoda i sve pojedinosti najveće demonstracije vojne moći u kojoj će Hrvatskoj vojsci pripomoći i NATO snage!

Vrlo brzo nakon što su se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović dogovorili kako će se mimohod Oružanih snaga RH u povodu 20.obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Oluja” ipak održati – ali dan prije kninske proslave – 04. kolovoza u Zagrebu, vojni vrh je ekspresno usuglasio sve detalje vojne parade kakva u glavnom gradu Hrvatske nije viđena 20 godina, točnije od one velike demonstracije vojne moći na zagrebačkom Jarunu 30. svibnja 1995. dva mjeseca uoči “Oluje” i oslobađanja okupiranih hrvatskih područja.

Iako je predsjednica i vrhovna zapovjednica još jučer govorila o potrebi štednje u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi, čini se kako vojna parada neće biti ni malo jeftina.

Kako doznaje naš portal iz visokih izvora u Ministarstvu obrane, na mimohodu Oružanih snaga u Zagrebu trebala bi se pojaviti čak četiri ešalona vojske – tri s hrvatskim vojnicima i jedan s vojnicima iz drugih zemalja članica NATO saveza. Osim ljudstva trebalo bi prodefilirati i 200 vojnih, oklopnih i borbenih vozila sa naoružanje, zrakom će proletjeti 24 letjelice a paradi će se “pridružiti” i šest vojnih brodova u bračkom kanalu.

Poseban spektakl za publiku i sve uzvanike mogli bi biti prelijeti zrakoplova i helikoptera koje hrvatski građani nisu nikada vidjeli. Naime, kako neslužbeno doznajemo centralnu pozornicu koja bi trebala biti smještena pored NSB-a uz naše zračne snage trebali bi nadlijetati američki zrakoplovi F-16 kao i black hawk helikopteri koji bi prema planovima trebali uskoro postati dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Snapshots of Task Force Brawler
Snapshots of Task Force Brawler

Ovaj vrlo zahtjevan posao – prema grubim procjenama vojnih dužnosnika trebao bi Republiku Hrvatsku koštati najmanje 16,5 milijuna kuna. Naime za samo pokretanje svih tih materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva osim financijskih troškova potrebni će biti i veliki organizacijski napor jer će se mimohod održati na potezu od Hipodroma na kojem će biti smještena tehnika i ljudstvo pa će ići pokraj Nacionalne i sveučilišne biblioteke do Lisinskog i onda natrag pokraj Bandićevih fontana cijelom Avenijom Većeslava Holjevca i na koncu će se vojnici i tehnika vratiti u vojarnu Croatia.

Iako će se mimohod održati u srcu sezone godišnjih, u vojnom vrhu procjenjuju kako bi ga tijekom trase kojom će prolaziti moglo u živo gledati između 100 i 200 tisuća ljudi što će jasno zahtijevati i ogromne sigurnosne mjere. Naime, sudjelovanje američkih vojnih snaga – makar i onih u sastavu NATO snaga zahtijevaju posebne standarde, pa sama vojna parada neće biti ni malo jednostavan organizacijski zadatak kako se to u prvi mah učinilo samom premijeru i ministru obrane.

Za sada je još rano spekulirati tko će se pridružiti hrvatskoj predsjednici i drugim hrvatskih dužnosnicima u centralnoj loži, no sasvim sigurno to će biti vojni dužnosnici NATO-a i drugih zemalja članica. Zasigurno će predpraznično poslijepodne privući osim stanovnika Zagreba i Hrvate iz drugih krajeva jer Hrvatska tih dana slavi jedan od najvećih dana u svojoj cjelokupnoj povijesti.

Interaktivna karta trase mimohoda:

Continue Reading