Connect with us

Scena

Sve je “SPREMNO” za povratak DOKTORA IVIĆA PAÅ ALIĆA

TRI HDZ-ova MUŠKETIRA: Političari na koje ste zaboravili vraćaju se na scenu

Autor: I.Delić

Tri pomalo zaboravljena političara trebala bi biti dio HDZ-ove pobjedničke strategije.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čini sve kako bi svojoj stranci osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima, čiji termin doduše još uvijek službeno nije niti određen. No, ako se Zoran Milanović može pripremati za izbore tada to može i šef oporbe. U skladu s time formirao je strategiju, a jedna od taktika jest i povratak nekih starih HDZ-ovih lavova u buran politički život, koji je očigledno pred nama. Vratiti će se tako u politički svijet ponovno Andrija Hebrang, pomalo zaboravljeni ministar zdravstva te bivši kandidat za predsjednika ove stranke. Hebrang se kroz dio medija isprofilirao kao glasan zagovornik Karamarkove politike, te se iz toga dade naslutiti da će ga ovaj prigrliti i dati mu još jednu šansu što i nije loš potez. Uz Hebranga, nova stara snaga HDZ-a zadužena za dijasporu jest još jedan bivši ministar Ivan Šuker koji je rukovodio hrvatskim financijama.

A jedno vrijeme govorilo se o tome kako u HDZ-ovim vodama ponovno treba zaplivati Ivić Pašalić. Ali zašto i kako se ova trojka od politike u kojoj su postali svojevrsni zaštitni simboli uopće makla. Vjerojatno nikada nećemo saznati pravi razlog zbog kojega se Hebrang prije nekoliko godina povukao iz aktivne politike. Nakon dvadeset godina aktivnosti u ovom poslu diskretno je javnosti dao do znanja da definitivno izlazi iz političkih voda u kojima smo od njega imali prilike čuti i vidjeti podosta toga. Premda je iz politike isplivao, o politici je često i vrlo rado progovarao. Mnogi su Hebranga dok je bio dijelom politike prozivali da se financijski potkožio, prije svega oko nabave medicinske opreme znane kao afera Shimatzu. Ipak, koliko se god Andriju Hebranga u javnosti rastezalo radi te priče nikada mu nitko ništa nije dokazao.

Dobro upućeni kazuju da Hebranga šefovi nikada nisu voljeli. Po volji tako nije bio pokojnom predsjedniku Tuđmanu, prisne odnose njegovao nije sa Sanaderom, a ni Jadranka Kosor nije mu bila pretjerano sklona. Jesu li priče upućenih doista u skladu s onime što je Hebrang doživljavao i proživljavao teško je reći. Ali bez obzira na podmetanja i netrepeljivost, preživio je Hebrang sve šefove te se iz politike nije dao potjerati. Nije se potjerati dao čak niti onda kada su ga kolege prozivale zbog reformi kojima je trajno upropastio hrvatsko zdravstvo, kojega je tada prepustio Milinoviću s kojim prema pisanjima nekih medija također nije bio u najboljim odnosima. Oni koji Hebranga baš dobro poznaju kazuju da je riječ o zanimljivom čovjeku s kojim je s lakoćom moguće razgovarati o svemu. Ruku na srce, imao je Hebran u karijeri i nekih hrabrih poteza za koje mu valja skinuti kapu. Otpilio je tako Tuđmana kada se nitko to nije usudio te u skladu s time podnio ostavku na mjesto ministra obrane. I tek je to dio njegove političke biografije, ali i pomislili smo dio memoara za političku mirovinu. Izgleda međutim da od mirovine nema ništa jer Karamarko je ionako bio njegov kandidat kojega je branio rukama i nogama. Na koncu tko to šefu HDZ-a može zamjeriti povratak Hebranga? Pa ako ništa bar su nam njegove izjave o istinama i lažima nedostajale.

Ivan Å uker uvijek tu negdje

Ivan Šuker iz politike nikada nije iskoračio, on je i danas saborski zastupnik najveće oporbene stranke koji bi se kako za sada stvari stoje trebao naći na stranačkoj listi za parlamentarne izbore. Time će postati jedan od rijetkih Sanaderovih kadrova koji će se na listi naći. Mogao bi Šuker i drugi mandat dočekati u saborskim klupama. U HDZ-u navode kako Šuker nije jedini iz stare garniture koji se pokušavao dopasti šefu, ali samo njemu to je pošlo za rukom. Umilio se ne samo šefu, već i čelnicima stranke svojim bučnim nastupima u Saboru gdje se isprofilirao kao jedan od najaktivnijih zastupnika najveće oporbene stranke. On je u sabornici neprestano, svjedoče njegovi kolege iz konkurentskih redova. Vrijedan je, dodaju i poslušan te odan HDZ-u uz kojega je stajao čak i u najtežim trenucima. Dobro je što Šuker više nije napadan i pomalo svadljiv kao što je nekada bio, a u javnosti sve više stječe simpatije osobito nakon gafa na Hrvatskoj televiziji kada je simpatije stekao propadanjem u stolac hvale oporbenjaci svojeg bivšeg ministra, koji je i u toj fotelji podjednakom brzinom propadao. Šuker posao političara itekako dobro znade kako se ne zamjeriti nikome u stranci. Osobito ne vladajućima u vrhu stranke. Kritizira tako skoro svaki SDP-ov potez, te se time bori za svoju ulogu u vremenima koja su pred njime. Izračunao je tako financijer Ivan Šuker računicu koja u ovom slučaju njemu itekako ide u korist. A afere koje su ostale i ostaju za njime, tema su koja se u HDZ-u još uvijek nije načela. Međutim, tko će ga znati možda s nekim novim Karamarkovim stručnjacima u koje se šef HDZ-a kune i to vruće pitanje prođe stranačke sastanke.

Ivić Pašalić

Deset godina otkako ga je iz stranke istjerao Sanader, doktor Pašalić na korak je do povratka u HDZ pričalo se jedno vrijeme po hrvatskim političkim kuloarima. Pašalić se navodno čak i sastajao s vodstvom stranke s kojom je vodio vrlo diskretne pregovore. On je u najvećoj oporbenoj stranci navodno zainteresiran za ozbilljnju suradnju te za sada još nije do kraja jasno koja bi njegova funkcija u HDZ-u uopće bila. Dio članstva drži kako bi Pašalić mogao biti tek dio savjetničkog tima iz sjene. Hoće li se Pašalić vratiti u prljavi politički svijet, ostaje za vidjeti. Ali sigurno je da Karamarko sprema veliki pobjednički juriš, za kojeg tek treba vidjeti hoće li i koji stići do cilja. tropolje.info

Continue Reading