Connect with us

Scena

ŠUICA: Napredak BiH prema Uniji prevenirat će negativni utjecaj najavljenog referenduma

Na Odboru za vanjske poslove održana je rasprava o prioritetima Nizozemske kao predsjedavajuće Vijeća EU u prvoj polovici 2016., koje je predstavio ministar Koenders.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković pitao je ministra Koendersa na koji način Nizozemska namjerava organizirati predstojeće podnošenje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u EU koje će označiti prekretnicu za europski put BiH, prenosi hrvatski Medijski Servis.

Nakon uspješne konferencije o BiH održane u EP-u u prosincu povodom 20. obljetnice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma o BiH, Plenković je snažno podržao namjeru BiH da učini sljedeći korak u institucionalnom približavanju EU nakon stupanja na snagu SSP-a. Dodao je kako je ovo pitanje posebno osjetljivo za Nizozemsku, podsjetivši pritom da je EP usvojio prošle godine Rezoluciju o 20-oj godišnjici genocida u Srebrenici.

Predsjednica hrvatske EPP Delegacije i zamjenica šefa Delegacije EP-a za BiH Dubravka Šuica je rekla kako je Bosna i Hercegovina izuzetno bitna u kontekstu politike proširenja EU tijekom predsjedavanja Nizozemske. Založila se da nizozemski ministar Koenders adekvatno prihvati zahtjev BiH vlasti za članstvo u EU. Napredak BiH prema EU imat će kohezivni učinak na funkcioniranje zemlje i prevenirati mogući negativni utjecaj najavljenih referenduma u Republici Srpskoj.

Ministar Koenders je zahvalio na jasno iskazanom interesu hrvatskih zastupnika za BiH te je kazao kako su BiH vlasti u kontaktu s njim u vezi planiranog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do kraja siječnja, o čemu postoji odluka Predsjedništva BiH. Rekao je da će Nizozemska, kao predsjedajuća, korektno primiti zahtjev za članstvo te ga proslijediti Vijeću na kojem je da ocijeni koliko je zahtjev BiH vjerodostojan u kontekstu politike novog pristupa EU prema BiH.

Govoreći o predstojećem referendumu u Nizozemskoj u travnju o.g. o Sporazumu o pridruživanju između EU i Ukrajine, Plenković je u svojstvu predsjednika Delegacije za Ukrajinu, upitao ministra kako zastupnici u EP mogu pomoći raspravi u Nizozemskoj uoči referenduma s ciljem ostvarivanja pozitivnog rezultata. Pritom je ponovio i osobnu spremnost na snažan angažman u tom pogledu. Ministar Koenders je kazao kako će nizozemska Vlada voditi kampanju u prilog pozitivnog rezultata savjetodavnog referenduma slijedom već održane ratifikacije u dva doma parlamenta, te da je potpora i doprinos europskih zastupnika u raspravi koja će uslijediti dobrodošla, uvažavajući sve okolnosti delikatnosti ovakve nacionalne debate bpz.ba

Continue Reading