Connect with us

Priopćenja

ŠUICA: Ključ riješenja za Mostar je da svaki glas jednako vrijedi

Nakon što je proteklog tjedna Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu dao potporu europskom putu BiH, izaslanstvo Europskog parlamenta boravi u dvodnevnom posjetu BiH. U izaslanstvu su predsjednik Vanjskopolitičkog odbora EP Odbora Elmar Brok (EPP), potpredsjednik Odbora Andrej Plenković (EPP), predsjednik Delegacije EP-a za odnose s BiH Tonino Picula (S&D), izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda (EPP), zamjenica predsjednika Dubravka Šuica, te Bas Belder (ECR)i Norbertom Neuserom (S&D), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvog dana zastupnici su posjetili Mostar i susreli se s dužnosnicima Federacije, županije i grada Mostara. Na radnom ručku s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, premijerom Hercegovačko – neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom, predsjednikom kantonalne skupštine Šerifom Špagom te s predsjednicom Skupštine Federacije BiH Lidijom Bradarom, nastavili su se razgovori o mogućem razrješenju situacije oko blokade izbora u Mostaru što je i bio jedan od glavnih ciljeva ovoga susreta.

Pohvalivši činjenicu da lideri svih političkih stranaka u BiH podržavaju pristupanje EU zastupnica Šuica je kazala:  “Potrebno je što prije provesti odluku Ustavnog suda iz 2010. kako bi se razriješila pat pozicija oko izbornog zakona za Mostar, a ključ je da svaki glas na izborima jednako vrijedi. Za implementaciju je potrebna kvalificirana većina u Parlamentu čemu bi trebao prethoditi dogovor svih velikih političkih stranaka. U protivnom građani Mostara neće moći iskoristiti svoje biračko pravo i neće imati Gradsko vijeće što nije u interesu razvoja i napretka grada”.

Na prijemu kod šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemarka, naglašena su tri uvjeta koja moraju biti ispunjena kako bi BiH stekla status kandidata i nastavila europski put  – prilagodba SSP-a, nastavak reformske agende i uspostava koordinacijskog mehanizma.

Bosna i Hercegovina je 2016. godinu obilježila svojim europskim putem, 15. veljače je službeno predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji te je nakon toga Europski parlament donio Rezoluciju o napretku BiH za 2015. godinu u kojoj je, uz određene smjernice i uvjete, pozdravio pozitivno izvješće Europske komisije o BiH te ponovno izrazio svoju nedvosmislenu predanost njezinoj europskoj budućnosti.

Tijekom četvrtka, AFET izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora Elmarom Brokom u Sarajevu će održati sastanke s predsjedatelje Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kao i s ostalim visokim dužnosnicima s kojim će razgovarati o nastavku europskog puta BiH. Također će biti upriličeni sastanci s predstavnicima civilnog društva te s veleposlanicima EU država akreditiranim u BiH.

“Put Bosne i Hercegovine prema članstvu u Europskoj uniji nema alternative, međutim cilj treba biti nastavak odlučnog provođenja strukturnih reformi, osiguravanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, uspostava vladavine prava i korjenite borbe protiv korupcije te jačanje suradnje u zemlji i susjedstvu. BiH treba nastaviti raditi kako bi što prije dobila status kandidata za članstvo u EU jer je to jedino jamstvo provođenja reformske agende”, neprekidno ističe zastupnica Šuica.

 tropolje.info

Continue Reading